Zarađuje više od 51 milion dolara: Ko je najplaćenija žena na svetu?

09.02.2022

13:03

0

Ona je među najuticajnijim ženama sveta i često joj postavljaju pitanja o mestu žena na direktorskim pozicijama u svetu softvera

Zarađuje više od 51 milion dolara: Ko je najplaćenija žena na svetu?
profimedia-0471425123 - Copyright Profimedia

Ona je poreklom Jevrejka, a kao šestogodišnja devojčica doselila se sa roditeljima u Ameriku iz Rumunije. Kako navodi Fortune magazin, njena godišnja plata veća je od 51,5 miliona dolara.

Njeno ime je Safra Kac (61), i ona je najplaćenija žena izvršni direktor današnjice.

Nezaustavljiva karijera

Safra Kac je ime koje već godinama možete naći na rang-listama koje se tiču najuspešnijih, najbogatijih, najuticajnijih u poslovnom svetu. Ona radi u kompaniji Orakl već 22 godine. Od 2001. kada je ušla u glavni odbor korporacije, njena karijera u Oraklu je bila nezaustavljiva.

Safra Kac je bankarka i njena specijalnost je investiciono bankarstvo, ali stekla je i doktorat pravnih nauka. Postavljena je za finansijsku direktorku Orakla 2006. i jedna od obaveza joj je bila da lično odgovara Lariju Elisonu, suosnivaču kompanije. Po ciframa, njeno postavljenje je bilo pun pogodak i Orakl je beležio samo rast i to u dvocifrenim procentima.

Posle povlačenja Larija Elisona, Kac je postavljena na mesto izvršne direktorke zajedno sa Markom Hurdom. Nakon Hurdove smrti pre tri godine, Kac je sama na mestu izvršne direktorke, a ujedno obavlja i posao direktorke finansija.

Profimedia
 

Safra Kac ne voli da se o njoj piše. Odaziva se na pozive da na fakultetima drži predavanja na teme finansija, ali obraćanje medijima joj nije omiljeno.

Tvorac agresivnih akvizicija

U poslovnom svetu za nju kruži priča da je osoba koja posao završava do kraja kada nešto uzme pod svoje. Inače je u Orakl korporaciji prvi "krivac" za sve, kako mediji navode, agresivne akvizicije koje su se sprovodile godinama unazad, a bilo ih je više od 130.

Među najuticajnijim je ženama sveta i često joj postavljaju pitanja o mestu žena na direktorskim pozicijama u svetu softvera. Tim povodom je poručila:

- Morate da budete bolje. Morate bolje da radite, duže i da budete glasnije!

Profimedia
 

Safra Kac je upravo vanserijski primer spoja poslovne inicijative i organizacionih sposobnosti. Poslovni kritičari tvrde da je njenim dolaskom na rukovodeća mesta u Oraklu, ova korporacija postala nezaustavljiv gigant, prenosi portal Bonitet.com.

"Možete se oporaviti od glupog poteza, ali ne i od laži"

Jedna od izjava koju je dala Forbs magazinu i koja se rado citira je njeno razmišljanje o integritetu i gluposti.

- Činjenica je da se možete oporaviti od gluposti, glupog poteza, ali ne možete se oporaviti ako lažete. Integritet je veoma važan. Nemojte se plašiti da izgledate glupo, ali nikad ne dovodite sebe u situaciju da trgujete integritetom i pravite kompromise - istakla je ona.

Za YT kanal Clevelend Clinic Safra Kac je dala kratak intervju o svom radu u Orakl kompaniji i softverskom svetu. Na pitanje kako je biti šef u takvoj korporaciji, rekla je:

- Nemojte da vas zavaraju titule. Ne doživljavam sebe kao velikog ‘bosa’. Pre bih rekla da imam 13.000 šefova, a to su moji zaposleni, i još pola miliona šefova koji su naši klijenti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike