Koliko stvarno zarađuju srpske stjuardese: Tina je od toga napravila sjajan biznis!

15.12.2021

19:00

0

Tina Grabež je šest godina radila kao stjuardesa i za to vreme prikupila mnogo zanimljivih iskustava

Koliko stvarno zarađuju srpske stjuardese: Tina je od toga napravila sjajan biznis!
24 sedam logo.00_29_48_07.Still066 - Copyright 24sedam

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta 2013. godine, Tina Grabež želela je da radi kao stjuardesa. U to vreme je mnogo kompanija organizovalo konkurse u Srbiji, a prvi na koji je otišla, i odmah zatim dobila posao, bio je konkurs avio-kompanije “Etihad”. 

Prošla je tri kruga testiranja koji su uključivali intervju sa regruterom, rešavanje zadataka u grupi i test visine - potrebno je da u štiklama kad stoji na prstima devojka dohvati tačku na 212 centimetara, jer se na toj visini nalazi određeni deo u avionu.

Nije lako ispuniti sve zahteve...

Od budućih stjuardesa se takođe očekivalo da imaju zdrav indeks telesne mase, odnosno da nisu gojazne, da znaju bar jedan strani jezik (najčešće engleski), da imaju više od 21 godine i da lepo izgledaju u uniformi. 

24sedam
 

Nakon toga je prošla ozbiljnu obuku, koja, osim upoznavanja sa svakim tipom aviona kojim se leti i svim njegovim delovima opreme unutar aviona, takođe podrazumeva i trening prve pomoći, asistiranje pri porođaju i rešavanje konfliktnih situacija.

- Po mom mišljenju, to je prelep posao, idealan da se radi nekoliko godina dok ste još mladi, kada završite fakultet. Desi se da se devojke zaljube u posao pa ga rade mnogo duže nego što sam ga ja radila, što može da bude i 10 godina. Ali uglavnom napreduju do neke pozicije u menažmentu, postaju regruterke ili slično - izjavila je Tina u emisiji “24sedam sa Marom”. 

Ovo je jedan od poslova na kojem može lepo da se zaradi, s obzirom na to da su posadi svi troškovi života van rodne zemlje pokriveni.

24sedam
 

- Plata stjuardese se sastoji iz više delova. Prvi deo je bazna plata koja iznosi od 1.000 do 1.400 evra i zavisi od avio-kompanije i pozicije na kojoj radite. Na to se dodaju sati letenja, što je još od 1.000 do 1.500 evra, a onda imate i takozvani lejover džeparac, tako da može da se zaradi i do 3.500 evra - objasnila je Tina voditeljki Mariji Atanasković.

Devojke koje rade za privatne avio-kompanije, u čijim avionima lete VIP ličnosti, imaju i veće plate, čak i do 5.000 evra. Mnoge devojke štede novac, pa kad prestanu da lete taj novac koriste za pokretanje sopstvenog biznisa u matičnoj zemlji ili za rešavanje stambenog pitanja.

Zahuktale se mreže

Po povratku u Srbiju, pokrenula je svoj YouTube kanal, a zatim i profile na ostalim mrežama (TikTok, Instagram), i ubrzo postala influenserka. Tina na mrežama nesebično deli savete i male tajne ovog i dalje vrlo atraktivnog zanimanja.

24sedam
 

- Nije mi bio plan da postanem influenserka, sve se desilo spontano. Ono što se u meni rodilo jeste ljubav prema videografiji. Pokrenula sam ovaj jutjub kanal kao vežbu za ono čime sam htela da se bavim. I onda, kada su ljudi počeli da me prate, počelo je sve da se zahuktava, i da rastu i Instagram i YouTube, a nedavno i TikTok. Ljudima su zabavni i avijacija i posao stjuardese. To im je, očigledno, fascinantno, jer se o poslu stjuardese ipak ne zna mnogo - priča ona.

24sedam
 

Da li ste znali da stjuardese smeju da nose samo određenu boju karmina i laka za nokte? Da im u nekim zemljama nije dozvoljeno da napuštaju smeštaj? Da je i dalje najčešći komentar “ima li seksa u avionu”?

Odgovore na ova pitanja saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike