Veliko izduvavanje: Stao pad akcija u Aziji, oprezan rast u Evropi

26.01.2022

08:05

0

Akcije na azijskim berzama su se stabilizovale danas posle tri uzastopne sesije pada, dok u evropi cene stidljivo rastu

Veliko izduvavanje: Stao pad akcija u Aziji, oprezan rast u Evropi
Copyright Profimedia

Na azijskim berzama mogu malo da odahnu, stao je pad posle tri dana gubljenja vrednosti akcija. Investitori očekuju da će američke Federalne rezerve (Fed) večeras najaviti brže pooštravanje monetarne politike.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih), skliznuo je za 0,1 odsto, posle velikih gubitaka zabeleženih ranije ove nedelje. Od početka godine, vrednost ovog indeksa je smanjena za 2,8 posto i bliži se najnižem jednogodišnjem nivou od sredine decembra prošle godine, izveštava Rojters.

Japanski indeks Nikei je nadoknadio deo gubitaka zabeleženih na početku današnjeg trgovanja, čime je sveo minus na 0,37 procenata.

Na evropskim tržištima kapitala će, kako se čini, biti nastavljen oprezan oporavak akcija, budući da je panevropski indeks fjučersa EuroStoks 50 ojačao za 0,5 odsto na otvaranju trgovanja, a londonski indeks fjučersa FTSE je u plusu za 0,8 posto.

Cene fjučersa (terminski ugovori o kupovini po fiksiranoj ceni) za akcije listirane na američkoj Nasdak berzi porasle su za 0,3 procenta na azijskom trgovanju, dok su akcije u indeksnoj korpi S&P 500 e-mini stagnirale, nakon što su u utorak sva tri glavna američka berzanska indeksa pala.

Večeras se čeka Fed

Centralna banka SAD-a bi trebalo da objavi večeras ažuriran plan svoje monetarne politike nakon dvodnevnog sastanka, a na berzama se predviđa da će prvo povećanju referente kamate najaviti za mart, i još tri podizanja stope za po četvrtinu procentnog poena do kraja godine.

Rastuće rusko-ukrajinske tenzije doprinele su stvaranju atmosfere u kojoj investitori nisu skloni riziku.

Globalno, prošla sedmica je bila najgora trgovačka nedelja za američke akcije od 2020. godine, ali analitičari, ipak, smatraju da je malo verovatno da će to poremetiti planove FED-a o pooštravanju politike.

Svetski indeks akcija MSCI, koji prati kretanje cena deonica na tržištima 23 najrazvijenije zemlje, takođe je na putu da zabeleži najveći mesečni pad od kada je pandemija kovid-19 pogodila berze u martu 2020.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija je preokrenuo trend rasta registrovan jutros na početku trgovanja, pri čemu je pao za 0,33 odsto na najniži nivo od oktobra 2020.
Hongkonški indeks Hang Seng je takođe u minusu od 0,3 procenta.

Na valutnim berzama, dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, uglavnom je ostao nepromenjen na 95,973 poena.

Jedinstvena valuta evrozone se trguje za 1,1303 dolara za evro, nakon što je prošle noći pala na 1,1264 dolara, prvi put od 21. decembra.

Dolar se neznatno spustio prema jenu, za 0,06 odsto na 128,64 jena, sa ranijeg nivoa od 128,25 jena.

Na robnim tržištima, cena američke WTI nafte je oslabila za 0,4 procenta na 85,22 dolara po barelu, a severnomorska nafta Brent je pojeftinila za 0,25 posto na 87,96 dolara po barelu.

Cena zlata je ostala stabilna na 1.846 dolara po unci, što je blizu 10-nedeljnog najvišeg nivoa koji je dostignut na jučerašnjoj trgovinskoj sesiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike