Investitori beže od rizika: Bitkoin na šestomesečnom minimumu

24.01.2022

08:04

0

Dolar malo ojačao, evro pao a bitkoin najmanji u poslednjih šest meseci

Investitori beže od rizika: Bitkoin na šestomesečnom minimumu
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Dolar je blago ojačao danas prema korpi vodećih valuta, dok je evro pao na trgovanju u Aziji, pošto na berzama vlada nervoza zbog tenzija u Ukrajini i mogućeg agresivnijeg povećanja referentne kamate Federalnih rezervi (FED) na sednici ove nedelje.

 

Na kripto tržištu, bitkoin se trguje blizu šestomesečnog minimuma, što je dodatni znak panike među investitorima koji nastoje da izađu iz rizične imovine.

 

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin je izgubio 3,4 posto vrednosti i trguje se na nivou od oko 35.000 dolara, nakon što je u subotu dotakao najniži nivo od jula 2014. godine od 34.000 dolara. Cena najveće svetske kriptovalute se prepolovila u odnosu na maksimum od 69.000 dolara dostignut prošlog novembra.

Trgovci kažu da institucionalni investitori nastoje da rasprodajom smanje izloženost prema kriptovalutama, ali i prema drugoj rizičnoj imovini, kao što su akcije. Rasprodaje su naštetile većini digitalnih valuta, pri čemu se eter, drugi najjači virtuelni novčić na svetu, spustio u subotu na 2.440 dolara, na najniži nivo od jula prošle godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je za 0,11 odsto, a evro je potonuo za 0,19 posto na 1,1319 dolara, izveštava Rojters. Dolar je ojačao prema japanskom jenu za 0,1 procenat na 113,8 jena.

Tenzije u Ukrajini se mesecima zaoštravaju pošto Zapad tvrdi da se Kremlj priprema za rat i da gomila trupe blizu granica te zemlje kako bi sprečio da se Ukrajina pridruži NATO-u. Stejt department je saopštio u nedelju da je naložio članovima porodica američkih diplomata da napuste Ukrajinu.

Investitori navode da je do rasprodaje rizične imovine došlo usled rasta očekivanja da će FED podići kamate znatno više nego što se na tržištu procenjivalo pre mesec dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike