Nemačka izdvaja dodatni novac za pomoć firmama u 2021: Milijarde za oporavak

15.11.2020

15:14 >> 16:07

0

Drugi talas koronavirusa dodatno je poremetio očekivani rast nemačke privrede za 2021. godinu

Nemačka izdvaja dodatni novac za pomoć firmama u 2021: Milijarde za oporavak
Copyright Bernd Scheumann/Pixabay

Nemačka očekuje da će od januara do juna 2021. godine isplatiti do 22 milijarde evra finansijske pomoći firmama i samozaposlenima zbog pandemije koronavirusa.

Nemački paket pomoći u novembru za nadoknadu firmama koje su pogodile restriktivne mere iznosiće 14 milijardi evra, otkrio je izvor upoznat s temom. Vlada je prvobitno očekivala da će platiti 10 milijardi evra.

Veće privrednih savetnika nemačke vlade očekuje da će nemačka ekonomija pasti manje nego što se u početku očekivalo zahvaljujući uspešnijem letu, ali drugi talas koronavirusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu.

U sklopu novog paketa pomoći kompanije mogu dobiti do 200.000 evra mesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu dobiti do 5.000 evra. Nemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno, rekao je u četvrtak nemački ministar finansija Olaf Šuls.

Pročitajte još: Šta Mini Šengen donosi zemljama regiona: Vežbanje za Evropsku uniju?

Pročitajte još: Privrednici umereni optimisti: Neće otpuštati, niti smanjivati ulaganje

– Nemačka planira da se ove i iduće godine zaduži za 300 milijardi evra, ali mora da pažljivo razmotri koje mere imaju smisla – dodao je ministar.

Tink-tank Bruegel iz Brisela procenjuje da je Nemačka dala preduzećima i građanima u obliku nepovratnih sredstava oko 8,3 odsto svog BDP-a, nešto manje od SAD-a koji je izdvojio oko 9,1 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike