Momirović: U sledećih pet godina 7.000 kilometara kanalizacione mreže

24.12.2021

12:31

0

Za realizaciju tih projekata planirano je ulaganje od četiri milijarde evra, istakao je ministar

Momirović: U sledećih pet godina 7.000 kilometara kanalizacione mreže
Tan2021-12-5_93640392_3 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je plan da se u sledećih pet godina u Srbiji izgradi 7.000 kilometara kanalizicione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda.

On je naveo da je za realizaciju tih projekata planirano ulaganje od četiri milijarde evra.

Momirović je na predstavljanju projekta Čista Srbija u Privrednoj komori Srbije rekao da je cilj da se u narednih pet godina izgradi takva kanalizaciona infrastruktura da 80 odsto stanovništva ima kolektorsku i kanalizacionu mrežu i da 80 odsto te kanalizacione mreže bude obuhvaćeno postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

- Situacija je sada loša, jer više od 90 odsto otpadnih voda izbacujemo u reke i ako tako nastavimo uništićemo prirodu. Zato moramo situaciju da menjamo iz korena - naglasio je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković je ocenila da je ekologija prioritet sadašnje Vlade Srbije što potvrđuju i ulaganja u tu oblast.

- Lane je za ekologiju u budžetu države bilo izdvojeno osam milijardi dinara, rebalansom su dodate još četiri milijarde dinara dok je za sledeću godinu, što iz budžeta što iz drugih izvora, planirano 36 milijardi dinara - rekla je ona.

Istakla je da je Ministarsttvo zaštite životne sredine ove godine realizovalo više projekata iz ekologije i da će se oni nastaviti i sledeće godine. Najavila je i finansiranje zamene individualnih ložišta, kotlarnica u javnim institucijama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike