Tri nova konkursa: Subvencije za mehanizaciju, traktore i stočare

08.12.2021

09:36

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi

Tri nova konkursa: Subvencije za mehanizaciju, traktore i stočare
Copyright BRANISLAV NEDIMOVIC, TANJUG/ZORAN ZESTIC

Nedimović je gostujući na TV Pink rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca.

Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto, 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

- Neko će reći odakle mi novac da kupim sve to i da čekam da mi država vrati. Zato država daje kredit sa subvencionisanom kamatnom stopom od jedan do tri odsto - rekao je ministar.

Đubriva će biti, ali cena...

Najavio je i novine za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.

- Međutim, daćemo kreditnu podršku sa nula odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve kada poljoprivrednici imaju novca da plate - rekao je Nedimović.

Najavio je uvođenje sistema e-Agrar tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će, kaže ministar, postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

- Dobiju rešenje i u svakom trenutku znaju u kakvom je statusu njihov predmet - rekao je Nedimović.

Komentarišući meru kojom je Vlada Srbije ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brašna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, Nedimović je rekao država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini jer je, kako je objasnio, cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

U Jadru zabrinuti stočari

Nedimović je naveo i da je juče posetio Gornje Nedeljice kod Loznice i da je razgovarao sa meštanima tog kraja koji su zabrinuti zbog projekta Rio Tinto.

- Razgovarali smo stočnom fondu, kako da reku Korenitu i gornji  tok Jadra regulišemo. To je narod koji je dobar i želi da radi, zabrinuti su zbog nekih tema koje su za njih životne,a s druge strane su ispolitizovane. Treba naći meru da ljudi žive i rade i da budu zadovoljni i mislim da to može da se ostvari - rekao je Nedimović.

- Prošle nedelje je cena pšenice na berzama doživela blagi pad, videćemo da li je to zakonomernost ili incident, ali od toga kako se pšenica tretira na berzi zavise i cene kukuruza, đubriva, hrane… - kazao je ministar.

Kako kaže, cilj je da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i i prerađivači.

- Na 60 dana se rade korekcije, ako nastavi trend pada cene pšenica, možemo i ranije da odreagujemo, a u ovom trenutku vlada je upotrebila alate koji su joj na raspolaganju - rekao je Nedimović.

Naveo je da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

- Drugi će biti u mnogo većem problemu zbog gasa i struje, a to uvek povuče i cene hrane, ali ne očekujem veće probleme u Srbiji - rekao je Nedimović i dodao da izvoz hrane iz Srbije dostiže milijardi dolara.

Govoreći o novim tržištima, Nedimović je rekao da je nedavno potpisan ugovor sa Indonezijom u kojoj živi  80 miliona hrišćana.

Nedimović je kazao da je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju, a otvaraju se, kaže, mogućnosti za izvoz u  Irak, Saudijsku Arabiju i Iran.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike