Kupujete traktor na Internetu? Čuvajte se…

18.11.2020

11:11 >> 16:32

0

Internet kupovina polovne mehanizacije može da donese veliku uštedu ali i gomilu problema

Kupujete traktor na Internetu? Čuvajte se…
Copyright Pixabay

Internet je odlično mesto da kupovinu svega i svačega, pa i poljoprivredne mehanizacije. Na raznoraznim sajtovima traktori i ostale mašine mogu se pronaći po veoma atraktivnim cenama, ali treba biti svestan da je Internet i mesto lake prevare, upozorava Agroklub.rs

Iskustva onlajn kupaca i prodavaca su raznolika. Neki se ne bi ponovo usudili da poruče ili prodaju mašine onlajn putem, dok ima i onih sa pozitivnim pričama, poiše Agroklub.rs.

Danijel Petrović, iz Kušiljeva kod Svilajnca, kaže da je „sve svoje“ nabavio onlajn.

– Tu su rol presa, balerina, vakumirka i do toga sam dolazio na raznim sajtovima, ali i u fejsbuk grupama. Prvo što gledam jeste da li je ispravno i u dobrom stanju, nisam se susretao sa kvarovima ili bilo kakvim problemima – kaže Petrović.

Dobro je prošao i jedan oglašivač, Marko Krantić iz Beograda, koji je nedavno prodao traktor svog dede, kao svoju prvu trgovinu na Internetu.

Opis njegovog oglasa bio je vrlo detaljan što je, smatra, vrlo važno za privlačenje i zadobijanje poverenja kupaca.

– Napisao sam i da je svaka provera i proba dozvoljena jer je bitno da omogućite osobi koja će ga koristiti da se u potpunosti uveri da je sve u redu, s obzirom na to da nisam poznat kao prodavac, a inače zainteresovani gledaju i komentare, ocene što znatno doprinosi odluci da uopšte okrenu broj telefona – napominje Krantić.

Najčeša prevara – skrivanje mana

Poljoprivrednik Aleksandar Jovanović, iz Zagorice kod Topole, pet godina trguje onlajn i kod nas i u inostranstvu.

Prinscreen/Kupujemprodajem

– Prvi pokazatelj da nešto nije u redu mogu biti fotografije. Ako ih ima malo ili su napravljene iz daljine, u većini slučajeva to znači da prodavac želi nešto da sakrije, ali tada od njega treba potražiti više njih. Dešava se i da, kada pozovemo, neki nedostatak ne prijavi, kaže da je sve u odličnom stanju, ali kada odemo da vidimo mašinu odmah uvidimo kvarove i grešku. U tom smislu, prevare postoje – navodi Jovanović.

On savetuje da se daju samo osnovni podaci ali da ima što više fotografija. I obavezno trebalo istaći ako neki deo nije u funkciji.

U Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije potvrđuju da fotografije mogu da ‘prevare’.

Pročitajte još

EKSKLUZIVNO Jorgovanka Tabaković: Nećemo prodati Poštansku štedionicu, uvek ću se zalagati za to da imamo što više domaćih banaka

Bolje da u svojoj zemlji gajim ovce nego da budem rob u inostranstvu

 

– Prema informacijama koje dobijamo od servisa firmi uvoznika, vidimo da se dešava da sve lepo izgleda na slici, ali mašina ne bude u potpunosti ispravna. To se, nažalost, konstatuje tek kada ona stigne na adresu poljoprivrednika. Neki odlaze i u Nemačku, Austriju, kupe ga i kada izađu na njivu shvate da nešto ne radi. Često popravka košta koliko i nov i zato je bitno isprobati odmah na licu mesta – napominje generalni sekretar tog udruženja Marko Stojanović.

Dodaje da je ponuda na tržištu raznolika, od traktora starih dve do tri godine do onih sa stažom i do 25 godina.

– Mi smo, kao udruženje, apelovali da se takvi uvozi ne dozvoljavaju. Sada su, nažalost, najzastupljeniji turski i indijski traktori. Kvalitet im je niži, stepen opremljenosti se razlikuje, ali bolje je i takav nov nego polovan koji nije spreman za upotrebu – navodi Stojanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike