Staklenik od 18 miliona evra: Šta je sve potrebno za početak moderne proizvodnje

19.11.2021

09:00

0

Savremena poljoprivredna proizvodnja podrazumeva mnogo više od dobre zemlje i zalivanja, pokazuje i oglas holandske kompanije u Hrvatskoj

Staklenik od 18 miliona evra: Šta je sve potrebno za početak moderne proizvodnje
greenhouse-g65573501c_1280 - Copyright Pixabay/Driesel

Poljoprivredno tehnološka firma „Krop“ (Crop) na društvenoj mreži LinkedIn objavila je oglas u Hrvatskoj u kojem traže zemljište za izgradnju prvog visokotehnološkog staklenika. Spremili su 18 miliona evra, uz pomoć nizozemskih partnera iz „Dač grinhauses“, (Dutch Greenhouses) ali im je potrebno parče zemlje tačno određenih karakteristika, piše hrvatski "Poslovni dnevnik". I pritom zahtevi nisu samo „agrarni“.

Iz digitala u agrar

„Krop“ su lani osnovali preduzetnici iz digitalnog biznisa i odnosa s javnošću, Jan de Jong i Jerko Trogrlić, javnosti poznati po projektu promocije digitalnih nomada u Hrvatskoj. Sada im je cilj da primene najnoviju nizozemsku tehnologiju za staklenike, koja omogućuje efektnu proizvodnju visokog kvaliteta, uz hidroponski uzgoj, za domaće tržište i izvoz.

Za njihov posao ima mnogo potencijalnih investitora koji su pokazali interes u toku poslednjih godinu dana ali još nisu našli odgovarajuću lokaciju.

„U Hrvatskoj ima mnogo neiskorišćene zemlje, no nije lako pronaći zemljište koje odgovara svim kriterijumima. Svaka lokacija ima pozitivne ali i negativne strane. Zajedno s našim nizozemskim partnerom, „Dač grinhauses“ i njihovim poljoprivrednim investicionim fondom, planiramo da uložimo 18 miliona evra u staklenik koji će se prostirati na šest hektara, i gde će se koristiti posljednja tehnologija, uključujući i lampe za zimski uzgoj“, stoji u svojevrsnom oglasu preduzetnika na društvenoj mreži.

Konkretni zahtevi koje je, očigledno, teško ispuniti su: ravno zemljište ukupne površine od 12 hektara, od čega će šet hektara za izgradnju staklenika, a ostalo za solarnu elektranu, zatim dobra infrastruktura vezana za snabdevanje energijom. NA kraju, s obzirom na to da tamo planiraju da zaposle oko 70 ljudi, poželjno je da se zemljište nalazi uz naselje od barem 5.000 stanovnika.

Svoj prvi staklenik rado bi videli u kontinentalnoj Hrvatskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike