Razdrmala se Produktna: Krenula soja, pšenica na novim maksimumima

16.10.2021

09:21

0

Rast cena mineralnih đubriva, novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini obeležili su prethodnu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Razdrmala se Produktna: Krenula soja, pšenica na novim maksimumima
Profimedia

Ukupan promet ove nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 6.790 tona robe, što je rast od 30,13 odsto. Jo više je poskočila vrednost trgovine u novcu, na 321,4 miliona što je rast od 72,68 odsto.

Krenula soja

Na tržištu soje, za razliku od prethodnog perioda gde je bilo malo operativne robe usled odlaganja prodavaca, što je uticalo na kontinuiran rast cene, protekle nedelje primetna je izraženija ponuda ove uljarice, saopšteno je sa Berze.

Ranije, uglavnom, takva situacija je dovodila do negativnog cenovnog trenda i povlačenja kupaca. Bez obzira na ovakvu okolnost, nije jenjavala tražnja od domaćih prerađivača i trgovaca, što je dovelo do rasta cene od 4,11 odsto.

Berzanski ugovori na FCA su zaključeni u cenovnom opsegu od 78 do 80 dinara za kilogram bez PDV-a, odnosno 80,5 dinara bez PDV-a na paritetu CPT. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 79,80 dinara bez PDV-a.

Traži se kukuruz

Žetva kukuruza koja je bila prekinuta usled loših vremenskih prilika, očekujemo da se intenzivnije nastavi tokom narednih dana. Pojačana potražnja za ovom žitaricom je i dalje prisutna. Ponuda većih količina izostaje.

Kupoprodajni ugovori na FCA, za promptnu isporuku, su zaključeni u širokom cenovnom rasponu od 26,20 do 27,50 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 26,70 dinara bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,27 odsto.

Ono što je bitno istaći, kažu sa berze, da se pojavljuje problem sa kvalitetom zrna. Uglavnom je povećan procenat defektnih zrna. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci.

Pšenica „zacepila“

Pšenica je zabeležila novi cenovni maksimum. Početkom nedelje, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 29 do 29,5 dinara bez PDV-a.

Krajem nedelje, ugovori na paritetu CPT su zaključeni po ceni od 31,1 dinara bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 29,11 dinara, što predstavlja rast od 2,15 odsto.

Osim na domaćem tržištu, ovakav cenovni trend je korelativan sa referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Iako je u vreme setve hlebnog zrna dobra cena, ovogodišnja setva pšenice je mnogo skuplja od lanjske usled rasta cena repromaterijala i mineralnih đubriva.

Energenti pogurali cenu đubrivu

Najveći rast cena je kod mineralnih đubriva. Na evropskom i svetskom tržištu, skok cena nafte i gasa potresa tržišnu ravnotežu, sa strahovima oko snabdevanja.

Cene neprekidno rastu, što se odrazilo i na domaće tržište. Ugovori za NPK 15:15:15, 25/1, su zaključeni po ceni od 62,30 dinar na FCA do 62,90 dinara na paritetu CPT. Sa NPK 16:16.16, 25/1, trgovalo po ceni od 64,65 dinara bez PDV-a. UREA, pakovanje 25/1, na paritetu CPT je prodata na cenovnom nivou od 93,45 dinara za kilogram bez PDV-a.

Cenovne promene su praćene na dnevnom nivou.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti