Agrar je veća izvozna šansa za Srbiju nego IT

08.04.2021

10:39 >> 10:19

0

Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje tokom 2020. krizne korona godine, iznosila je 5,82 milijarde dolara

Agrar je veća izvozna šansa za Srbiju nego IT
Pixabay

Zahvaljujući velikoj vrednosti poljoprivrdne proizvodnje prošle je godine ublžen pad ukupne privredne aktivnosti. Pritom je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda lane dostigao 4,15 milijardi dolara, što je rast od oko 15 odsto. I pored toga, smatraju  sagovornici „Magazina Biznis“, država potcenjuje učinak poljoprivrednika i njihov značaj za ekonomski rast.

Iako je zahvaljujući poljoprivrednicima pad srpske ekonomske aktivnosti 2020. godine bio najmanji u regionu, ratari su pred ovu setvu ostavljeni su bez regresiranog goriva i to, ističe agroekonomista Vojislav Stanković, možda najbolje opisuje kakav je danas položaj srpskog poljoprivrednika.

Poljoprivreda može da izveze 10 milijardi dolara

Stanković smatra da izvoz ovih proizvoda u narednih nekoliko godina može da dostigne od osam do 10 milijardi dolara. To je moguće povećanjem obima i izmenom proizvodne strukture poljoprivredne proizvodnje, ali i uz donošenje i primenu adekvatnih mera poljoprivredne politike, posebno u domenu finansiranja proizvodnje namenjene izvozu.

Profesor Ekonomskog fakulteta, Radovan Kovačević, kaže da u zavisnosti od poljoprivredne sezone proizvodnja zna da oscilira, a samim tim i učinak ove privredne grane ali da izvoz hrane iz godine u godinu raste.

– To je trend koji je evidentan – kaže Kovačević.
Značajan doprinos poljoprivrede srpskoj ekonomiji država uzima zdravo za gotovo, a rezultat je više ostvaren zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima i rastu cena hrane na svetskom tržištu, nego planskoj i sistemskoj podršci države.

BPD paorskog srca

Zvanična statistika izmerila je učinak srpske poljoprivrede i bruto vrednost agrarne proizvodnje tokom prošle krizne korona godine, iznosila je 5,82 milijarde dolara. Prema analizi Vojislava Stankovića, dugogodišnjeg saradnika u Centru za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije, pokazuje da to predstavlja rast od 4,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

– Za naš bruto domaći proizvod (BDP), slobodno može da se kaže da je paorskog srca. Jer, čak 7,5 odsto predstavlja udeo poljoprivrede u svemu što građani i privreda stvore za godinu dana. Toliki je doprinos BDPu “fabrike pod otvorenim nebom”. Kad se na to doda i prehrambena industrija, koja je usko vezana za poljoprivredu, onda se dolazi do udela od čak 12 odsto. Kada je reč o nacionalnim računima, poljoprivrednici su popravili i izvozni rezultat cele srpske privrede. Jer je tokom protekle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosio 4,15 milijardi dolara. To predstavlja rekordan rast izvoza po stopi od 14,4 odsto i zbog toga je agrar, a ne IT – srpska šansa – ističe Stanković.

Pročitajte još:

Potencijali za rast i razvoj poljoprivrede veći su od IT-a ali kada je o državnoj podršci reč, više je stihijski i na izvoz, u koji odlazi višak poljoprivredne proizvodnje, gotovo da niko ne računa.

– Više se smatra da taj rezultat dolazi sam po sebi”, kaže Stanković i dodaje da poljoprivreda u ukupnom srpskom izvozu učestvuje sa 15 do 20 odsto svake godine.

Istovremeno, poljoprivreda je jedna od retkih proizvodnih grana u čijem izvozu imamo suficit. Jer, prošle godine uvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2,31 milijardu dolara, što je 8,8 odsto više nego 2019. godine. Ali, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije, iznosio je 2020. godine čak 1,8 milijardi dolara, što je 20 odsto više nego 2019. godine. Uz to, izvoz ovih proizvoda konstantno raste.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi