Srbija prvi put deponuje seme u Svetski trezor na Svalbardu: Doprinos globalnim naporima

26.10.2021

21:38

0

Autor: A. S.

U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta

Srbija prvi put deponuje seme u Svetski trezor na Svalbardu: Doprinos globalnim naporima
Copyright Foto: Pixabay/congerdesign

Ambasador Srbije u Norveškoj Dragan Petrović, u ime Srbije, prvi put je deponovao seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor semena na Svalbardu.


Tom prilikom, ambasadoru je, u ime norveške ministarke poljoprivrede i hrane Sandre Bork uručen sertifikat o deponovanju, saopšteno je iz ambasade Srbije u Norveškoj.

Deponovanje 96 srpskih najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži, koje je odabrao Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena bezbednost budućih generacija, dodaje se u saopštenju.

Domaćini ceremonije koju su organizovali predstavnici norveškog Ministarstva poljoprivrede i hrane i Nordijskog centra za genetske resurse (Nordgen), koji zajednički upravljaju trezorom, izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno seme.

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti i Međunarodni ugovor o biljnim i genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu - FAO.

U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta.

- Ogromna čast! Naša zemlja prvi put deponuje seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor na Svalbardu - navela je prethodno ambasada na Tviteru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike