Cenu pšenice pogurala manja proizvodnja u svetu

14.08.2021

07:40

0

Na novosadskoj Produktnoj berzi protekle nedelje bilo malo zatišje

Cenu pšenice pogurala manja proizvodnja u svetu
Copyright Foto:Pixabay/ ykaiavu

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove radne sedmice nije bilo značajnijih cenovnih oscilacija kukuruza i soje, dok je krajem trgovačke nedelje potražnja za pšenicom uzrokovala više cene.

Ukupan promet iznosio je 2.195 tona, a finansijska vrednost mu je iznosila 61,8 miliona dinara. Obim prometa je zabeležio nedeljni pad od 18,7 odsto, dok je finansijski promet niži za gotovo 16 odsto, saopšteno je sa berze.

Kada se uporede ponderisane cene, pšenica nije značajno oscilirala u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovori za pšenicu su zaključivani po 21,50 dinar po kilogramu (din/kg) bez PDV-a, odnosno 23,65 din/kg sa PDV-om.
Međutim, krajem nedelje tražnja za hlebnim zrnom je bila oko 23 din/kg, dok za robu dovezenu u luku potražnja je bila na nivou od 23,50 dinara, bez PDV-a.

Prodavci nisu bili zainteresovani za prodaju preko berze, što ukazuje na rast cene pšenice. Izveštaj USDA je najviše uticao na povećanju potražnju po višim cenama zbog vesti o globalnoj proizvodnji koja je snižena za dva odsto, zbog manjeg roda u Rusiji, Kanadi, Turskoj, Kazahstanu i SAD.

Globalna potrošnja je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni izveštaj. Zalihe su snižene za više od pet odsto u odnosu na prethodnu prognozu i spuštene su na najniži nivo u pet godina.

Početkom nedelje izgledalo je da će cena kukuruza da raste, trgovanje se odvijalo na nivou od 24,40 dinara (23,65 dinara sa PDV-om), međutim tokom sedmice kukuruz je imao negativan trend.
Kukuruz sa klauzulom ”fco kupac“ je realizovan po 24,30 dinara. U odnosu na prošlonedeljni podatak, ponderisana cena je ostala gotovo na istom nivou – manja jesamo 0,6 odsto.

Pročitajte još:

I soja drži isti nivo

Soja se zadržala na istom nivou kao i prethodnih nedelja. Sojino zrno je trgovano u uskom cenovnom rasponu od 70,3 do 70,5 dinara, bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 70,43 dinara (77,45 din/kg sa PDV-om), što predstavlja minimalnu oscilaciju od minus 0,09 odsto.

Stočnim ječmom je trgovano po jedinstvenoj ceni od 20,5 dinara (22,55 dinara sa PDV-om).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike