Promet za trećinu manji, traži se soja

02.10.2021

09:45

0

Autor: 24sedam

U nedelji za nama na Produktnoj berzi zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Promet za trećinu manji, traži se soja
Charles Echer/Pixabay

Ukupan ovonedlejni promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 2.200 tona robe, što je pad od 32,80 odsto.

Novčana vrednost prometa iznosila je 97,9 miliona dinara, što je „minus“ od 29,2 odsto u odnosu na nedelju ranije, saopšteno je sa berze.

Soja se najviše traži

Tržište soje je najaktivnije i kao i u prethodnom periodu, najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove uljarice. Slaba ponuda usled odlaganja prodavaca u iščekivanju željenog cenovnog nivoa, dovela je do toga da ova uljarica zabeleži uzlazni trend od 2,85 odsto.
U zavisnosti od klauzule “gratis lager”, kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 75,50 do 76,00 dinara za kiogram, bez PDV-a.
Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 75,94 dinara bez PDV-a (83,53 dinara sa PDV-om).

Malo zahteva za kukuruz

Protekle nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom kukuruza. I dalje je primetna slaba ponuda novog roda, a vremenski uslovi su odložili žetvu.

Trgovalo se kukuruzom sa vlagom do 16 odsto na cenovnom nivou od 24,5 dinara, bez PDV-a. Berzanski ugovori za prošlogodišnji rod su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 25,3 dinara bez PDV-a (27,83 dinara sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Raste cena pšenice

Pšenica drugu nedelju beleži pozitivan cenovni trend ali intenzivnija ponuda ove žitarice i dalje izostaje.
Berzanski ugovori na paritetu FCA su realizovani u veoma uskom cenovnom rasponu od 26,7 do 26,8 dinara bez PDV-a, dok su na paritetu CPT zaključeni po ceni od 27,5 dinara.
Ponderisana cena je iznosila 26,7 dinara bez PDV-a (29,39 sa PDV-om), što predstavlja rast od 1,21 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period.

Suncokret nastavlja po svom

Suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou  od 59,5 dinara bez PDV-a (65,45 dinara sa PDV-om). To je za 2,59 odsto više u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabeležen u regionu i svetu.
Stočnim ječmom se trgovalo po ceni od 24 dinara po kilogramu bez PDV-a (26,40 dinara sa PDV-om).

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti