Nije se pokajao: Dobrica zasadio paprike, sada bere profit

09.09.2021

09:41 >> 09:52

0

Autor: 24sedam

Kada je pre tri godine Dobrica Vesić iz sela Žabare kod Topole odlučio da započne proizvodnju paprike, ni slutio nije da će mu ona toliko vratiti

Nije se pokajao: Dobrica zasadio paprike, sada bere profit
Dobrica Vesić na svom polju, Foto: RINA

Povrtar Dobrica Vesić za tri godine je uspeo da na novom zasadu dobije izuzetno visoku rodnost i vrhunski kvalitet paprike. Čak ih sređuje za kupce, pa je na domaćicama samo da „dorade“ zimnicu.

– Veoma sam zadovoljan kako ide s paprikama. Radim i semensku robu, pa Institutu za povrtarstvo njima vraćam seme a svoje paprike prodajem i kao očišćen filet, tako da je domaćicama pola posla urađeno. Na njima je samo da nastave dalje kako žele da pripremaju zimnicu – kaže Dobrica za agenciju RINA.

Vesić je pe tri godine počeo sa manjom površinom pod parikom, a onda je sklopio saradnju sa Institutom i proširio proizvodnju. Od njih sam uzeo seme, odnegovao rasad, odgajio papriku, savetodavci su pratili proizvodnju…

– Odrađena je maksimalno prihrana, navodnjavanje, sve kako je i trebalo da bi dobili ovako dobre i kvalitetne plodove – nabaraja Dobrica.

Na plantaži kod Vesića gaje se dve sorte, „župska rana“ i „velika kapija“. Domaćin objašnjava da obe sorte karakteriše visoka rodnost i kvalitetni plodovi, a na jednoj biljci može biti i 10 paprika.

Kao sa slike: Paprika spremna za prodaju, Foto: RINA

– „Velika kapija“ ima lepu rodnost, veliki su plodovi ima ih i do 350 grama teških a na struku može biti i preko 10 paprika, tako da su se posavijale od roda. „Župska rana“ je nešto sitnija i manje mesnata, ali su obe sorte dobre, za ajvar su odlične, ali i za drugu vrstu zimnice. I jednu i drugu gajim na po 50 ari i sa obe parcele očekujem skoro tri vagona prinosa što će biti izuzetan prinos. Sve što je trebalo ja sam odradio, imali smo problema sa vodom, ali izborili smo se da sačuvamo plodove od oštećenja i da zadovoljimo kvalitet i prinos – rekao je ovaj proizvođač.

Mora da se zapne: Sa plantaže Vesića, Foto: RINA

Pročitajte još:

Za berbu pomaže supruga i nekoliko radnika a cena je ove godine dobra. Filet očišćene paprike kao i ne očišćene prodaje se kod njega po ceni od 100 dinara za kilogram. On naglašava da je to solidna cena i da ima zarade, ali i da nije puno viša u odnosu na prethodne godine jer uvek postoji varijanta niže cene za veće količine.

– Ja sam zadovoljan, ako se nastavi saradnja sa Institutom sigurno ću ostati u ovoj proizvodnji. Radi se dosta, u sezoni sam na njivi veći deo dana, ali kada stigne berba sva muka se zaboravi – ističe Dobrica.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA