Mlinari traže bescarinski izvoz brašna u Tursku

29.11.2020

15:19

0

Predlog za pregovore o bescarinskom izvozu potekao zbog toga što se turska oprema za mlinarstvo u Srbiju uvozi bez carine

Mlinari traže bescarinski izvoz brašna u Tursku
Copyright Pixabay

Predstavnici mlinara u Srbiji smatraju da treba pregovarati o bescarinskom izvozu brašna u Tursku, a razlog vide u činjenici da se turska oprema za mlinarstvo u Srbiju uvozi bez carine, piše Politika.

Mlinari napominju da bi tako mogla da se “pregura” nepovoljna situacija u kojoj se nalazi domaća proizvodnja brašna.

Udruženje mlinara “Žitounija” uputilo je inicijativu da se dopuni trgovinski sporazum sa Turskom u delu koji se odnosi na taj sektor poslovanja. Dodaju i da traže da se za izvoz brašna za ljudsku ishranu iz Srbije u tu zemlju odobri godišnja kvota od 10.000 tona.

– Količina koju predlažemo ne bi ugrozila tursku proizvodnju brašna. U ukupnoj potrošnji ovog proizvoda u toj državi učestvovali bismo sa svega 1,7 promila, što je tržišno beznačajno učešće – kaže direktor Udruženja “Žitounija” Zdravko Šajatović.

Pročitajte još: Poljoprivreda kao prvi izbor: Dejan Ris otišao na fakultet da bi živeo na selu

Prema njegovim rečima to bi bila vrednost ekvivalentna prosečnom godišnjem bescarinskom uvozu mlinske opreme iz Turske u našu zemlju.

Šajatović napominje da je domaće mlinarstvo u sve težoj poziciji jer izvoz brašna u druge države opada, pa bi otvaranje tržišta Turske na osnovu neke vrste reciprociteta bilo korisno za proizvođače i celokupan sektor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike