Pare male ali sigurne: U Evropi višak šećera, a mi repu sejemo još više

04.03.2021

10:36 >> 10:55

0

Ovogodišnja setva šećerne repe obaviše se u Srbiji na nešto većim površinama nego lani

Pare male ali sigurne: U Evropi višak šećera, a mi repu sejemo još više
Copyright Foto:Pixabay- Markus Distelrath

Za desetak dana počeće setva šećerne repe i iako proizvodnju u Evropi ugrožava jeftin šećer dobijen od šećerne trske iz Brazila, domaći stručnjaci kažu da će repa u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego prošle godine, javlja RTV Vojvodine.

Višak trenutan?

U Evropi trenutno šečera ima na pretek ali ovogodišnja proizvodnja u EU i Velikoj Britaniji  mogla bi biti niža za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati da uvozi šećer. Procenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona. Repa se radi manje zbog male cene, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šecehrnu repu, te zabrana korišćenja nekih pesticida.

Veće površine pod repom su logična odluka jer je to jedina kultura za koju ratari znaju koliko će im roba biti plaćena. Ove godine će 34 evra za tonu repe platiti i „Sunoko“ i „Helenik šugar“. I dok je pre deceniju tona šećera na tržištu bila i više od 700 evra, sada je cena pala na nešto više od 300 evra.

Slobodan Košutić , generalni direktor kompanije „Sunoko“, vlasnika šećerana u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, kaže da ratari profit mogu obezbediti samo većom proizvodnjom.

Pročitajte još:

– Poređenja radi, evropski proizvođači šećerne repe u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, dobijaju od 13 do 14 tona šećera po hektaru. Mi smo prošle godine ostvarili osam a izazov nam je da postignemo 10 tona po hektaru – izjavio je Košutić.

Kompanija je sa proizvođačima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 27 hilljada hektara.

„Helenik šugar“ će repu primiti sa 12,5 hiljada hektara, a prerađivaće je u šećerani u Crvenki dok će ona u Žablju kao i lane ostati van pogona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike