Povratak selu: Švajcarske Alpe zamenili seoskim turizmom na Rudniku

03.04.2021

17:51 >> 08:05

0

Autor: G.M.Š.

Nana Šonberger došla je iz Švajcarske da u srcu Srbije, u Šumadiji, razvija ekološko i turističko seosko gazdinstvo

Povratak selu: Švajcarske Alpe zamenili seoskim turizmom na Rudniku
Copyright Ekološko domaćinstvo Glogovac_ Nana Šonberger sa decom, Foto:AgroTV

Na nešto više od stotinu kilometara od Beograda, podno planine Rudnik u Šumadiji, nalazi se neobično ekološko gazdinstvo koje sa ocem i svoje četvoro male dece vodi “povratnica“ iz Ciriha i Beča, Nana Šonberger.

 

Kamenica je na dva sata lagane vožnje od Beograda; Foto: Agro TV

– Trudimo se da živimo u skladu sa prirodom, uzgajamo prirodne namirnice koje ne prskamo hemikalijama i želimo da mi i naši gosti živimo zdravo – kaže za Agro TV Nana Šonberger, vlasnica ekološkog gazdinstva “Glogovac“, koja je pre osam  godina odlučila da napusti život na Zapadu.

Naime, ona je rođena u Švajcarskoj a živela je i u Beču, ali je došla u Srbiju gde se oseća kao da se vratila kući.

Ekološko opredeljenje vidljivo je i u samom smeštaju na ovoj lokaciji srpskog seoskog turizma. Materijali od kojih su građeni objekti su prirodni, a putniku namerniku neće moći da promakne da na ovom salašu sve “miriše na drvo“. To očigledno znaju da cene posetioci, pa su im 2019. godine na Booking.com dali ocenu 9,9.

Švajcarci u Šumadiji: Nana i Edmund, Foto: Agro TV

Cena smeštaja ide od 1.500 za noćenje do 3.500 dinara za pun pansion, u kome se dobija i ono zbog čega mnogi obožavaju da odmore provode u selu, prava domaća hrana. A ta hrana dobija se dobrim delom upravo sa samog domaćinstva, od voća i povrća do sušenih pečuraka.

Ali biti na seoskom ekološkom domaćinstvu ne znači uskratiti sebi i one dobre strane civilizacije. Ovde to znači da se može uživati i u sauni, koja se zagreva na drva.

Ni moderna Švajcarska nije “za život”

Edmund Šonberger, Nanin otac je “pionir“ u ovom domaćinstvu jer je u Srbiju došao prvi, a potom pozvao i kćer. On je u Švajcarskoj radio kao advokat, specijalizovan za zastupanje duševno obolelih osoba. Iako rođeni Švajcarac, rado je zamenio svoju otadžbinu za život u Srbiji.

– Svakodnevna jurnjava čoveka koji je samo jedna tačkica u sistemu ne donosi nikakvu radost. Posao, kuća, posao… Svakoga dana isto… To nije pravi život – smatra ovaj “naturalizovani“ Šumadinac, koji je odelo s kravatom zamenio farmerkama i oranjem konjima, uzgojem koza i živine… i tako postao, kako kaže “kralj bez kraljevine“.

Ubuđenja, a relaksacija: Nana Šonberger u akciji; Foto: Agro TV

Upravo konji su jedan od aduta turističkog boravka u ovom ekološkom domaćinstvu.

Pročitajte još

– Jahanje konja je rekreacija, ali i razmena energije sa tim životinjama posle čega čovek oseti veliku relaksaciju –ističe Nana, uz napomenu da se sve to može videti u turama do manastira Vraćešnice, nalazišta poludragog kamena u Ramaći, preko vinarije u Kamenici, Boračkog krša, Gružanskog jezera…

Što se tiče Nane Šonberger, seoski turizam svakako ima smisla jer će ljudi sve više bežati iz prenatrpanih gradova na selo, da dožive neke zanimljive neuobičajene stvari i aktivno se odmore.

Da bi sve to još bolje izgledalo iz poslovnog ugla ali i ugla posetioca, potrebno je da se izgradi nekoliko stotina metara asfaltnog puta do Kamenice. I bez toga ova Švajcarkinja je odlučila da ostane u Srbiji ali bi joj s tim, kako je rekla, i posao i život bili mnogo lakši.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike