Najbolje srpsko: Proglašena selekcija vina u devet kategorija

23.05.2021

09:43 >> 12:48

0

Vinarstvo je najbrže rastući sektor čitave srpske ekonomije i uz domaći IT sektor ima najveći potencijal za razvoj, istaknuto na dodeli nagrada najboljim s

Najbolje srpsko: Proglašena selekcija vina u devet kategorija
Copyright Tanjuig/Vlada SRbije/Slobodan Miljević

Na manifestaciji “Veliko ocenjivanje vina Srbije” koja je održana 17. i 18. maja učestvovalo je 138 domaćih vinarija sa 481 etiketom, a žiri sastavljen od 24 domaća eminentna stručnjaka dodelio je nagrade najboljima u devet kategorija.

U katergoriji bela mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa nagrađena je vinarija “Vista hil”, dok je za najbolje belo mirno vino od nearomatičnih internacionalnih sorti grožđa glavnu nagradu dobila vinarija “Vinum”.

Glavnom nagradom u kategoriji penušava vina nagrađena je vinarija “Deurić”, a najbolje roze mirno vino napravila je vinarija “Kosović”.

U kategoriji crvena mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti grožđa priznanje je dodeljeno vinariji “Braća Rajković”, a za najbolje crveno mirno vino od internacionalnih nearomatičnih sorti grožđa proglašeno je ono vinarije “Vinis”.

Titulu najboljeg mirnog vina od lokalnih i internacionalnih atromatičnih sorti grožđa ponela je vinarija “Laster”, kao najbolje prirpodno slatko i likersko vino ocenjeno je ono koje je proizvela vinarija “Aleksandrović”, dok je u kategoriji oranž vina nagradu dobila vinarija “Vučurević”.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Stevan Rajta rekao je da je “Veliko ocenjivanje vina Srbije” manifestacija kakva se nikada pre u našoj zemlji nije održala.

– Ovo je jedan od najvećih ovakvih projekata na Balkanu. Savez vinara i vinogradara je mlada organizacija koja će da raste i postaje sve bolja kakao vreme bude prolazilo i veoma je važna za sve nas- ocenio je Rajta.

Premijerka Ana Brnabić je sinoć, na svečanom dodeljivanju nagrada najboljim domaćim vinarima u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, rekla da je vinarstvo najbrže rastući sektor čitave srpske ekonomije i uz domaći IT sektor ima najveći potencijal za razvoj.

Pročitajte još:

– Vaše znanje, vaša želja da učite, vaša strast da budete najbolji u tome čime se bavite i hrabrost da se takmičite sa jačim i bogatijim od vas, i da u tim utakmicama pobeđujete je ono što me inspiriše kao predsednicu Vlade svaki dan. Vi ste ono što Srbija jeste i što je postala i hvala vam od srca na tome –  naglasila je premijerka.

Podsetila je da je Vlada uz pomoć ministra poljoprivrede Branimira Nedimovića i Saveza vinara i vinogradara usvojila Strategiju razvoja ovog sektora s ciljem da svake godine povećavamo površine pod vinovom lozom za 400 do 600 hektara.

– Pripremamo Zakon o vinu i molim vas da se uključite u to kako bismo ispunili sve naše potencijale u vinarstvu, i očekujem da ćemo ga usvojiti do kraja ove godine. Ponosna sam na naše vinarstvo, svaka vam čast i sve čestitke od srca, i zaista verujem da i u tome možemo biti jedni od najboljih u svetu – naglasila je premijerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike