
Od šljive do sunca: Kod Rančića rakija sada i ekološki osvešćena (FOTO+VIDEO)
Tržište rakije u „zemlji šljiva“ danas je veoma konkurentno, ali to ne znači da se i mali proizvođači dobre kapljice ne mogu na njemu nadmetati i kvalitetom i inventivnošću

Srbija je danas u proizvodnji rakije već došla na nivo da je „domaća brlja“ sve ređa, a da se kvalitet podrazumeva, i to dostojan sveta. Veliki broj malih proizvođača pokušava da „na crtu“ izađe s velikim, pritom se oslanjajući na tradicionalne metode, ali i primenjujući savremenu opremu i tehnologiju.
Porodica Rančić-Marinković je u destileriji "Rakija Rančić" u Rušnju nadomak Beograda upravo jedna od njih, u šta se 24sedam uverio pre četiri godine, kada smo ih posetili u njihovim počecima. Otad idu samo napred, a Rančići su odlučili da u korak s vremenom ne idu samo u tehnikama destilacije.
‒ Od našeg poslednjeg razgovora, kada smo pričali o šljivovoj rakiji i počecima naše proizvodnje, mnogo toga se izgradilo, ne samo u našem proizvodnom pogonu, već i u načinu na koji doživljavamo ono što radimo. Danas bih volela da proširimo priču i govorimo o našoj destileriji, inovacijama koje smo uveli, kao i o tome zašto verujemo da rakija iz Srbije ima mesta ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu ‒ kaže za 24sedam suvlasnica destilerije Danijela Marinković.
Rančići kažu da je za njih rakija više od pića, da je to identitet, kultura, tradicija, i da su oni, kao i mnogi drugi dobri proizvođači rakije u Srbiji, tu da to čuvaju i prenesu dalje.
- Proizvodnja rakije je uvek bila izazov, ne samo u procesu fermentacije i destilacije, već i u održavanju tradicije, u savršenoj ravnoteži između prirode i ljudskog umeća. Šljive koje koristimo dolaze iz lokalnih zasada, što nas povezuje sa zajednicom i garantuje da naš proizvod ima specifičan i nezamenljiv ukus. Rakiju pravimo po staroj recepturi, ali primenjujemo savremene tehnologije i u poslednjih nekoliko godina dosta ulažemo u unapređenje poslovnog procesa, od tehnologije do marketinga. Pratimo sve inovacije koje mogu doprineti boljim rezultatima, tako da u destileriji stalno radimo na optimizaciji procesa fermentacije i destilacije i modernizaciji proizvodnog kapaciteta ‒ objašnjava Marinkovićeva.
Rakija „od sunca“, ali i koštica
U skladu sa savremenim trendovima održivosti i zelene agende mogu da se ponašaju i proizvođači rakije, pokazuju u ovoj destileriji. U "Rakiji Rančić" su odnedavno postavili solarne panele, i tako učinili važan korak ka energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine.
Mali naklon tradiciji – Arhiva čokanjčić
Rančići su za svoje kupce rešili da spoje tradiciju i modernu ponudu i u novom proizvodu.
- Posebno nam je drago što odnedavno našim kupcima možemo da ponudimo novu, manju bocu iz destilerije "Rakije Rančić", rakiju „arhiva“, svojevrsni čokanjčić, identičan boci od 0,7, ali praktičan, elegantan i savršen za poklon i degustaciju. Time širimo pristupačnost našeg proizvoda i pružamo još jedan način da se uživa u rakiji u manjoj meri, ali sa istim snagom i karakterom, podrazumeva se i kvalitetom – kaže Danijela Marinković.
- Ova investicija je u skladu sa našim vrednostima, poštovanjem prema prirodi iz koje dolazi naša rakija i željom da naš proces postane što odgovorniji, ali, naravno, na prvom mestu je namera da se uštedi. Trenutna je to oko 40% potrošnje električne energije, a to je mnogo struje kada je u pitanju jedna destilerija. Konačni cilj nam je da celokupna proizvodnja bude zasnovana na zelenoj energiji ‒ napominje Danijela.
Pored solarnih panela, tezu o održivosti i energetskoj održivosti na imanju Rančića pokazuje još jedan detalj. Za grejanje u pećima se koristi i koštica od šljive, koja je veoma kaloričan energent. Sama po sebi je desetak odsto težine ploda šljive, pa se tog praktično besplatnog energenta nakupi poprilično u jednoj destileriji koja preradi desetine tona šljive.

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju

24sedam/Danilo Krša
Pogledaj galeriju
Kad imate kvalitet kupaca ne fali, a ni planova
U proizvodu "Rakije Rančić" uživaju gosti hotela i restorana, namernici u odabranim specijalizovanim prodavnicama pića, ali ona stiže i do šireg kruga onih koji uživaju u dobroj kapljici.
Burad samo od srpskog hrasta
U destileriji "Rakije Rančić" veruju da za pravu srpsku šljivovicu treba i pravo domaće drvo. Njihov izbor je sa istog područja odakle im dolaze šljive – Valjevskih planina.‒ To je hrast kitnjak, lokalno ga zovu medunac, od kojeg su „duge“ (letvice od kojih se pravi bure) sečene na pet centimetara debljine što im daje optimalnu dimenziju i dugovečnost. Suše se prirodnim procesom, otprilike godinu dana za centimetar debljine, što izvlači iz drveta sve ono što bi rakiji davalo neprijatan ukus ili gorčinu. Onda idu pinterima, majstorima za burad. Srećom, preostalo ih je u Srbiji i sada im je sa renesansom šljivovice i popularnošću vinarija „svanulo“ ‒ kaže suvlasnik Dejan Rančić.
‒ Našu rakiju kupuju i kompanije, za poklone i reprezentaciju, jer šta biste autentičnije poklonili nekome iz Srbije nego šljivovicu ‒ objašnjava Danijela.
A Rančići, kažu, neće stati na solarima i potrazi za savršenim destilatom. U planu su im da povećaju proizvodnju sa sadašnjih pet-šest hiljada litara, prošire lepezu proizvoda i sa drugim vrstama rakije, da izgrade novi podrum, naprave degustacionu salu...
‒ Iako je tržište veoma zahtevno, čini mi se da je konkurencija jača nego ikada, verujem da ima prostora za one koji se trude da zadrže autentičnost, kvalitet i ljubav prema svom proizvodu ‒ zaključuje Danijela Marinković.

Promo: Rakija Rančić
Pogledaj galeriju

Promo: Rakija Rančić
Pogledaj galeriju

Promo: Rakija Rančić
Pogledaj galeriju

Promo: Rakija Rančić
Pogledaj galeriju

Promo: Rakija Rančić
Pogledaj galeriju
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari