Podmlađuje se agrar: Za četiri godine tri puta više novih poljoprivrednika

09.06.2021

14:39

0

U poslednjih nekoliko godina sve je više mladih ljudi koji odlučuju da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom

Podmlađuje se agrar: Za četiri godine tri puta više novih poljoprivrednika
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srpski agrar se podmlađuje, kazuju podaci a značajnu ulogu u tome imala je država koja je prepoznala potencijal u novim poljoprivrednim proizvođačima i obezbedila im nešto više subvencije, javlja RTS.

Čak 70 odsto poljoprivrednika u Srbiji starije je od 55 godina, a među njima oni koji imaju više od 65 godina čine većinu. Mladi su godinama napuštali sela, pa nije čudno što je u njima gotovo 200.000 praznih kuća.

Mnogo toga i fali

U 570.000 seoskih domaćinstava u Srbiji živi više od milion ljudi, a čak dve trećine poljoprivrednih gazdinstava ima jednog ili dva člana. Osim direktne podrške za bavljenje poljoprivredom, mladima je za ostanak u selu potrebno obezbediti i dodatne uslove – puteve, kanalizacionu mrežu, telekomunikacije, zdravstvene i obrazovne usluge, kulturne sadržaje, kao i sigurnost u plasmanu robe.

Od kada je država prepoznala mladog poljoprivrednika kao nosioca gazdinstva, sumorna statistika je, čini se, počela da se menja. U poslednje četiri godine broj mladih koji su se opredelili za poljoprivrednu proizvodnju povećan je tri puta.

Najviše nosilaca gazdinstava do 40 godina ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Kažu da u poljoprivredi vide svoju budućnost.

– Vidim je u tome jer je bitno da radite posao koji volite i mislim da može od toga lepo da se živi. Trenutno imamo između 600 i 700 košnica i planiramo proširenje – kaže Jovan Arsić, pčelar iz Tečića kod Rekovca.

Subvencije i blagodet i problem

Uroš Tomić iz Majura kod Jagodine napominje da budućnost u poljoprivredi isključivo vidi u ratarstvu.

– Najveći problem su subvencije koje kasne. Tu imamo veliki problem sa njima. Drugi problem su vremenske prilike – napominje on.

Da interesovanje mladih za bavljenje poljoprivredom raste, pokazuje i broj podnetih zahteva za subvencije koje su im namenjene. Uglavnom investiraju u mehanizaciju i priključne mašine, a manje u stočna grla.

– Što se tiče mladih poljoprivrednika, pravilnik je postao aktuelan 2017. kada je bilo oko 700 zahteva. Već 2018. ih je bilo 1.200, a 2019. smo dobili 5.500 zahteva mladih poljoprivrednika za razne investicije – kaže Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Prema njenim rečima, ono što mlade podstiče da podnose ovakve zahteve jeste to što sada dobijaju novac unapred.

Pročitajte još:

– Sedamdeset pet odsto investicija dobijaju unapred i tek onda nama pravdaju svoju investiciju. Mi smo isplatili oko 2.950 mladih poljoprivrednika po ovom pravilniku – kaže Petrović.

Mladen Minić iz Sekuriča, predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije kaže da su podsticaji sada možda namenjeni sa nekim blagim olakšicama za mlade, ali da cela porodica mora da se uključi u proizvodnju i samo zajednica i sloga mogu da vode napretku poljoprivrednog gazdinstva.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike