U Ministarstvu tvrde da je dogovorena cena maline

07.06.2024

14:02

0

Ministar poljoprivrede je izjavio danas da je na sastanku malinara i hladnjačara poslednjeg dana maja dogovorena cena za ovu sezonu

U Ministarstvu tvrde da je dogovorena cena maline
Maline - Copyright Pixabay

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas, nakon novog sastanka sa predstavnicima udruženja proizvođača malina i hladnjačarima, da je još na sastanku 31. maja postignut dogovor da početna (akontna) otkupna cena maline u ovoj godini bude 250 dinara po kilogramu i time negira tvrdnje iz pojedinih medija.

Ministar je najavio da će u toku vikenda biti izrađen Nacrt tog sporazuma, „koji će se naći pred Vladom Srbije“.

Sporazum predviđa i 60 odsto učešća u izvoznoj ceni za poljoprivredne proizvođače, a 40 odsto za otkupljivače odnosno hladnjačare, što je kako je ministar rekao značajna razlika u korist proizvođača, jer je ranije taj odnos bio 51 prema 49 odsto.

– Brojne netačne informacije su se pojavile, pojedina udruženja tvrde da nije postignut dogovor, a jedno udruženje koje je bilo saglasno na sastanku na putu do Arilja su se predomislili i 2.juna, na dan izbora, organizovali su i protest u Arilju – rekao je ministar na konferenciji za novinare povodom postignutog dogovora malinara i hladnjačara i netačnih navoda da se to nije desilo.

Martinović je naglasio da je država, odnosno Ministarstvo, posrednik/medijator između proizvođača maline i otkupljivača i prerađivača - hladnjačara i da ne postoji zakonski način da država ili bilo koje ministarstvo diktira cene na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici proizvođača malina kao i hladnjačari, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marjan Rističević kao i predstavnici Vlade i ministarstava koji su bili prisutni na sastancima sa malinarima i hladnjačarima i 27. i 31. maja kada je navodni dogovor postignut.

Deo njih je medije potvrdio izjavu ministra ali su se u medijima pojavile iu izajve udruženja koja ne pristaju na takve "dogovore".

Iz Asocijacije proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, kažu da ostaju pri zahtevu za cenu od 400 dinara za kilogram, a u Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu.

Za nedelju je planiran protest malinara u Arilju i blokada puteva, prenosi Nova ekonomija.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike