Milovan napravio neverovatan plastenik gde je sve prirodno - crvene voćke slatke kao šećer (FOTO)

02.04.2024

17:18

0

Prve domaće organske jagode stigle na branje, iako je tek april

Milovan napravio neverovatan plastenik gde je sve prirodno - crvene voćke slatke kao šećer (FOTO)
Copyright RINA

S prvim danima proleća, u selo Bapsko Polje kod Čačka stigle su i prve organske jagode, i to zahvaljujući hodočasniku Milovanu Koloviću Geri, koji je odlučio da se iz grada preseli u selo i napravi plastenik.

- Dugo sam živeo u gradu i poželeo sam da dođem na selo, da živim zdravim životom, da se posvetim prirodi i da se bavim organskom proizvodnjom zdrave hrane. Sve to je krenulo nakon iskustava i dugih putovanja po srpskim svetinjama, počev od Svete Gore - kaže Milovan za RINU.

RINA
 

Tokom pravljenja plastenika, uložio je veliki trud kako bi sve bilo prilagođeno organskoj proizvodnji jagoda.

- Najveći deo plastenika je izrađen od organskih delova, od bagrema i jasike. Pokušao sam, najviše što sam mogao, da se posvetim prirodi. Jagode sam posadio, i one su sada početkom aprila stigle na rod. Između redova jagoda stavio sam slamu koja sprečava korov da priđe samoj jagodi. Deo rasada sam dobio, a deo sam doneo sa Svete Gore - rekao je on.

Milovan je istakao da ne koristi ništa od hemije i pesticida, jer ima adekvatnu zamenu i prihranu iz prirode.

RINA
 

- Pravim organska đubriva od koprive, maslačka... Takođe postoji i trava koju zovu divlja kopiva, koja ne žari, a veoma je po izgledu slična običnoj koprivi. Od svega toga napravim preparate i đubriva i njima prihranjujem i zalivam biljke. Sve je maksimalno prirodno, konstrukcija plastenika je od bagrema, od starih jasika, jedino što sam morao zbog vetrova i oluja koje se javljaju u poslednje vreme da deo konstrukcije napravim od metala - zaključio je Milovan.

RINA
 

Dakle, zrenje jagoda koje su iz porodice ruža rezervisano je za maj i jun, međutim, ove jagode u Bapskom Polju na rod su stigle, možda i najranije u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike