Vratio se sa Svete Gore, pa otkrio da ima neverovatan talenat: Milovanovih ruku dela obilaze svet, a sve je počelo sasvim slučajno (FOTO)

28.04.2022

04:45

0

Milovan je samouk, a i dan-danas mu je neobjašnjivo kako je počeo da se bavi ovim zanatom

Vratio se sa Svete Gore, pa otkrio da ima neverovatan talenat: Milovanovih ruku dela obilaze svet, a sve je počelo sasvim slučajno (FOTO)
1640700048_kraljevo-ikonopisac-milovan-kolovic-fotorina5 - Copyright RINA

Možda mnogi nisu čuli za Milovana Kolovića, ali se njegova dela prepoznaju u čitavom svetu. Ovaj umetnik iz Bapskog Polja kod Kraljeva bavi se pirografijom, duborezom i pozlatom u svrhu ikonopisanja. Po povratku sa Svete Gore Kraljevčanin je svoj mir pronašao sasvim slučajno, kad je jednog jutra, na, kako kaže, i dan-danas neobjašnjiv način, počeo da se bavi ikonopisanjem. A sada njegove ikone krase brojne svetinje, i sve to uz blagoslov Hilandara.

- Posle tog prvog odlaska na Svetu Goru shvatio sam koliko Gospod sve uredi, shvatio sam da jedino što čoveka može da dovede do sreće i do neke lepote jeste mir. E to sam pronašao uz ikoniopisanje. Zanimljivo je da nisam znao ko je na ikoni koju sam prvu nacrtao, sveštenik mi je rekao da je to Nektarije Eginski. A onda je sve krenulo svojim tokom. Evo, danas imam 997 ikona - rekao je Milovan Kolović, ikonopisac.

Ovaj čovek dokaz je da i najobičnije parče drveta koje biste možda bacili može postati pravo remek-delo koje će nekome doneti mir i blagostanje.

- U momentima ikonopisanja prepustim se, dam najbolje što umem, ali sam Gospod vodi moje ruke, moje telo, moje oči. Taj mir se prenese na parče drveta, koje bi možda završilo u nekom ognju, a ja ga oživim koliko-toliko da bude u nekom domu ili nekoj svetinji - rekao je Kolović.

Milovan za izradu svojih ikona koristi samo prirodne materijale, a ono što je ključno jeste da se poznaje duša drveta na kom se radi. 

- Ne može da bude iz delova drvo. Pre nego što započnem ikonu, znam šta može na drvetu da bude, jer ne može se od svake vrste drveta napraviti ikona - kazao je Kolović.

Najlepši trenutak za Miroslava jeste kada zna da će delo njegovih ruku doneti blagodeti u nečiji dom.

- Kada mi se dogodi da ikonu radim za nečiji dom, za konkretnu ličnost, više treme imam, tada joj najviše pažnje posvećujem. Na kraju dolazi taj najlepši čin, kada iz ruke u ruku predajem ikonu, poželim sreću, svaku blagodet i svako zdravlje, od onog momenta kada taj moj rad uđe u nečiji dom - kazao je Kolović. 

Ovaj samouki čovek ikonopisanjem se bavi skoro sedam godina, a njegova dela nalaze se u Hilandaru, Hramu Svetog Dimitrija u Solunu, u manastiru Nikolje i Radovašnica, ali i mnogim drugim svetinjama širom zemlje i inostranstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike