Organski proizvođači u Nirnbergu ugovorili poslove za 8 miliona evra

23.02.2024

09:38

0

Autor: R.B.

Srpski proizvođači organske hrane uspešno su se predstavili na sajmu Biofah u Nemačkoj

Organski proizvođači u Nirnbergu ugovorili poslove za 8 miliona evra
Copyright Promo: Bojana Lalović, PKS

U okviru nacionalnog paviljona Srbije na sajmu Biofah, pod sloganom "We speak organic", srpski organski proizvođači predstavili su širok proizvodni asortiman od svežeg, sušenog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Na sajmu, koji je od 13. do 16. februara održan u Nemačkoj, predstavilo se osam srpskih kompanija na paviljonu Srbije, i to „Menex“ i „MDDP Janić“ iz Kruševca, „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, „Frutorga“ iz Prokuplja, „Medino“ iz Krnjeva, „ITN GROUP“ iz Beograda, ”Es Komerc“ iz Prijepolja  i “DBA Promet” iz Arilja.

– Prve analize učešća kompanija iz Srbije na najvećem specijalizovanom Međunarodnom sajmu organske hrane, pokazuju da su domaće firme imale više od 900 poslovnih (B2B) sastanaka sa kupcima iz regiona, ali i iz Nemačke, Francuske, Holandije, Švajcarske, Belgije, Poljske, SAD, Kanade, a vrednost ugovorenih izvoznih poslova procenjuje se na više od osam miliona evra uz potpisane ugovore – istakla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova Privredne komore Srbije (PKS).

Ovogodišnji sajam ugostio je 2.550 izlagača iz 94 zemlje sveta i bio je prilika za naše kompanije da razgovaraju sa svetskim distributerima, maloprodajnim lancima i uvoznicima iz sektora ogranske proizvodnje koji je pokazao da je otporan na krizu.

Ovom priliko prvi put je organizovana i studijska poseta sajmu organske i prirodne kozmetike VIVANESS, koji se održava u okviru sajma “Biofah. Tu priliku iskoristilo je šest proizvođača organske i prirodne kozmetike iz Srbije: “All Nut”” MNS”, “Najbolje iz prirode”, Amelles kozmetika”, Matrina cosmetics” i “Royal Balm”.

Oko 35.000 posetilaca iz 128 zemalja prisustvovalo je na oba sajma.

Ovogodišnji nastup srpskih firmi organizovan je uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, a u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom „Serbia Organica“.

Iako zauzima tek oko jedan odsto ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima. Podaci pokazuju da se organska proizvodnja u Srbiji 2023. godini odvijala se na ukupnoj površini od oko 45.000 hektara, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike