Treba li da pravimo zalihe čokolade?

09.02.2024

10:09

0

Autor: R.B.

Cene kakaoa su porasle na rekordni nivo a loše prognoze ne daju nade u skoriji pad cene

Treba li da pravimo zalihe čokolade?
Ilustracija - Copyright Freepik

Loše vremenske prilike značajno su pogodile useva kakaovca u zapadnoj Africi, gde se proizvodi tri četvrtine svetske ponude kakaoa, tako da je to moralo da ostavi traga i na berzanskim cenama. A taj trag nije simbolična jer terminske cene kakaoa porasle su za više 40%, odnosno za 1.000 dolara od početka godine.

Juče su stigle na najvišu dnevnu vrednost svih vremena, 5.874 dolara po metričkoj toni, prenosi SeeBiz.

Te cene će svakako uticati i na cene proizvoda koji gotovo svi volimo – čokolade. A to se već vidi i u srpskim prodavnicama gde se, npr. „milka oreo“ od 300 grama danas može naći u rasponu od 400 do 560 dinara a pre tri meseca je bila 15% jeftinija.

Vremenski fenomen El Ninjo uzrokuje suše u zapadnoj Africi, što šteti prinosima u Gani i Obali Slonovače, dva najveća proizvođača.

– Promenljivi vremenski obrasci znače da su potencijalni prinosi kakaoa sada trajno smanjeni – rekao je Humza Husein, robni analitičar u „TD Aset menadžment“ za CNBC.

Izvršna direktorka „Heršija“, Mišel Bak, rekla je u četvrtak da će rast zarade proizvođača čokolade ove godine biti nepromenjen zbog istorijski visokih cena kakaoa. „Herši“ je izvestio o neto prihodu u četvrtom kvartalu od 349 miliona dolara, što je smanjenje od gotovo 12% u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

– Kada gledamo te rekordne cene kakaa, svakako je to dinamično tržište i to je izazov, ali pre smo živeli kroz volatilnost tržišta i fluktuacije u troškovima inputa – rekao je Bak za CNBC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike