Paori dobili uputstvo: Kako do dela novca za plaćenu akcizu

16.01.2024

12:52

0

Autor: R.B.

Ministarstvo poljoprivrede je izdalo je uputstvo poljoprivrednicima za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj dela plaćene akcize za gorivo

Paori dobili uputstvo: Kako do dela novca za plaćenu akcizu
Copyright Profimedia

Poljoprivrednici u Srbiji imaju pravno na najviše 10.000 litara dizel goriva godišnje (100 litara po hektaru, najviše za 100 hektara) i na taj iznos imaju pravo na povrat dela akcize (refakciju).

Da bi dobili nazad 50 dinara po litru goriva koje su kupili, paori moraju da na sajtu eAgrar (u delu "Računi za gorivo"), dodaju račune ili fakture za gorivo (dizel i biogorivo) kupljeno u veleprodaji, uvozne fakture za gorivo kupljeno iz uvoza i gorivo kupljeno putem korporacijske kartice, stoji u pravilniku o refakciji goriva.

Pod kojim uslovima se vraća novac

Poljoprivrednici zahtev mogu podneti Upravi za agrarna plaćanja u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar odnosno elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

Iz Ministarstva napominju da fiskalni račun mora da sadrži i podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva.

Da bi podneli zahtev za povrat dela akcize, potrebno je da poljoprivrednici poseduju fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) ili JMBG nosioca gazdinstva, odnosno PIB u slučaju da je podnosilac pravno lice, odnosno preduzetnik.

"Izuzetno u periodu od 1. januara 2024. godine zaključno sa 31. januarom 2024. godine, fiskalni račun ne mora da sadrži posebnu identifikacionu oznaku koja ukazuje da je u pitanju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, a u tom slučaju se umesto BPG na fiskalnim računima unosi JMBG ili PIB", napominje se u saopštenju Ministarstva.

Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na motorno gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe, a koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, objavljen je u „Službenom glasniku“ 22. decembra prošle godine i može se preuzeti na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Dokument koji sadrži detaljno korisničko uputstvo za podnošenje zahteva za refakciju akcize putem portala eAgrar takođe se može preuzeti na sajtu Ministarstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike