Kako do jeftinijeg dizela za traktore: Pravila za povrat akcize

26.12.2023

12:24

0

Autor: R.B.

Novi pravilnik za povrat akcize na gorivo poljoprivrednicima važi od 1. januara 2024. godine

Kako do jeftinijeg dizela za traktore: Pravila za povrat akcize
Ilustracija - Copyright Promo: Screenshot/AgroTV

Sa prvim danom nove 2024. godine poljoprivrednici će moći da zatraže povrat akcize (refakciju) koju su platili u ceni dizela koji sipaju u svoje traktore i poljoprivredne mašine, jer od tada važi Pravilnik koji su doneli ministar finansija i ministarka poljoprivrede, a što je bio i jedan od zahteva sa protesta poljoprivrednika.

Propisom je predviđeno da će poljoprivrednici povrat akcize moći da ostvare za najviše 100 litara nafte i biogoriva po hektaru a postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje.

Subvencija za gorivo se dobija za najviše 100 hektara obradive površine.

Uslovi za povrat akcize

Da bi Ministarstvu poljoprivrede (Upravi za agrarna plaćanja) podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će kupovinu dokumentovati odsečkom fiskalnog računa na kojem će stajati broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Fiskalni račun, precizira se „mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva“ a broj računa dostavlja se elektronski uz e-zahtev preko sistema eAgrar.

Od podataka je u zahtevu potrebno uneti i naziv katastarske opštine, broj i površina katastarske parcele zasađene pod odgovarajućom biljnom kulturom za koju je izvršena nabavka dizela i biogoriva za poljoprivredne svrhe i drugi podaci.

Kada Uprava obradi podatke i donese rešenje, dobija se pravo na refakciju ili se na rešenej žali, u roku od 15 dana.

Iz Ministarstva upozoravaju da ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac će morati da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status. To znači da neće imati pravo ni na kakve državne subvencije dok taj novac ne vrati i ponovo aktivira status.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike