Jedini konzervans koji se koristi je so: Zlatiborske krave sada daju organsko mleko, stočari prilagodili svoj način rada novim uslovima!

14.01.2024

15:04

0

Od 2011. godine opština Čajetina podržava poljoprivredna gazdinstva na svom području i stimuliše ih raznim afirmativnim podsticajima

Jedini konzervans koji se koristi je so: Zlatiborske krave sada daju organsko mleko, stočari prilagodili svoj način rada novim uslovima!
Copyright Pixabay

Sa planine Zlatibor i iz njihove mlekare "Naša Zlatka" sada stiže i organsko mleko, jer su u prethodnom periodu dobijeni svi neophodni sertifikati za proizvodnju mlečnih poizvoda i mleka na ovaj način.

Proizvođači koji saradjuju sa ovom mlekarom takođe su prilagodili svoj način rada novim uslovima. Smatraju da se uz subvencije od mlečnog govedarstva može živeti.

- Ono što je najvažnije jeste da se nikako ne meša organsko i obično mleko. Ona se kod nas u mlekari primaju različitim danima. Jedini konzervans koji se koristi je so. Takođe, u mlekari je otvoren i pogon za proizvodnju organske hrane, kažu za RINU u Eko agraru sa Zlatibora.

Za sada je oko desetak proizvođača uključeno u proizvodnju organskog mleka, a planirano je da se taj broj proširi od proleća.

Marić kaže da postoji još zainteresovanih proizvođača koji bi sa konverzijom trebali da krenu od proleća. Mlekara bi trebalo u narednom periodu takođe da poširi svoje kapacitete.

Od 2011. godine opština Čajetina podržava poljoprivredna gazdinstva na svom području i stimuliše ih raznim afirmativnim podsticajima preko PD „Zlatiborski eko agrar“.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike