Hoćemo li uopšte imati proizvodnju malina

11.12.2023

09:42

0

Autor: R.B.

Svetske cene ne idu na ruku proizvođačima u Srbiji pa je pitanje da li će narednih godina uopšte opstati domaća proizvodnja

Hoćemo li uopšte imati proizvodnju malina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Situacija na svetskom tržištu nije povoljna za malinarstvo u Srbiji, pa narednih godina ne treba očekivati veliku zaradu od prodaje i izvoza tog voća, upozorava prof. Zoran Rajić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U situaciji kad s ucene niske, i pored svih mogućih ušteda, biće potrebna pomoć kako bi domaća proizvodnja maline preživela, sledstveno i mnoga sela koja žive od voćarstva, piše Agrofin.

– Najvažnije je da održimo domaću proizvodnju maline. Ako dozvolimo da proizvodnja nastavi da se smanjuje, mi ćemo ostati bez Zapadne Srbije jer se veliki deo proizvodnje u obavlja se u tom delu Srbije. Najlakše je reći „dižemo ruke“ – rekao je profesor Rajić na skupu malinara na Beogradskom sajmu.

Ovaj domaći stručnjak kaže da malinari ne treba da očekuje neku veliku zaradu od maline u narednim godinama. Mnogi faktori utiču na proizvodnji, a naročito finansijske rezultate.

– Upozoravali smo tokom septembra da su Ukrajinci krenuli sa cenom maline od 35 dinara. Poljaci sa rolendom (najviša kategorija maline) od 1,6 (evra po kilogramu) i da smo se mi ove godine „preganjali“ sa po 230 ili 240 dinara po kilogramu. Najveći se poslovi trenutno sklapaju na dva do 2,3 evra po kilogramu maline, a ima tu i ugovora koji se prenose iz prethodne godine – kaže Rajić.

On podseća da je, prema podacima Uprave carine, do kraja septembra izvezeno oko 50.000 tona maline iz Srbije, po prosečnoj ceni od 4,27 evra za kilogram, a da su ti poslovi ugovoreni prethodnih godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike