Konkurs za podsticaje za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta

03.10.2023

10:34

0

Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 100 odsto od ukupno prihvatljivih troškova

Konkurs za podsticaje za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta
Divlja deponija - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, otvoren je do 6. oktobra, a ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje je 320 miliona dinara.


Cilj ovog konkursa, kojeg je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je uklanjanje komunalnog, neopasnog, inertnog otpada odlaganog na divljim deponijama lociranim na poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 100 odsto od ukupno prihvatljivih troškova , a prilikom obračuna uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

U konkursu je navedeno da su predmet sufinansiranja troškovi primarne separacije ili drugog tretman otpada na mestu divlje deponije radi maksimalnog iskorišćavanja komunalnog otpada, zatim utovar, transport i adekvatno zbrinjavanje komunalnog, neopasnog i inertnog otpada sa divljih deponija na poljoprivrdnom zemljištu u javnoj svojini, na registrovane deponije ili lokalitete namenjene za odlaganje otpada.

Sredstva po ovom konkursu dodeljuju se lokalnim samoupravama s teritorije Vojvodine i u celosti se obezbeđuju iz budžeta Vojvodine kroz Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji pokrajine u 2023.

Korisnik sredstava je dužan da radove na uklanjanju divljih deponija realizuje do 1. juna 2024. godine.

U slučaju da se sredstva potroše nenamenski ili da se ne iskoriste u predviđenom roku, korisnik je dužan da ih vrati sa zakonskom zateznom kamatom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike