Generacije posvetili šljivi, ona im i ove godine vratila (FOTO /VIDEO)

25.09.2023

07:35

0

Na imanju Stojanovića stenlej je i ove godine dobro rodio i, zbog uslova na tržištu, nadaju se dobroj ceni a profit su dodatno obezbedili i pametnim ulaganjem

Generacije posvetili šljivi, ona im i ove godine vratila (FOTO /VIDEO)
Copyright Screenshot:AgroTV

Kod onog što je obično problem u Srbiji, plasmana svoje robe, porodica Stojanović nemaju nikakvih problema. Blačka šljiva je veoma tražena, tako da voćari iz ovog dela Topličkog okruga ne brinu ni za ovogodišnji rod, kaže reportaža AgroTV.

U Prebrezi kod Blaca Stojanovići generacijama uzgajaju šljivu. Sortu stenlej imaju na oko pet hektara. Sve poslove oko ovog voća obavljaju sami, a dodatan radna snaga stiže samo u vreme berbe. A i tu će ove godine imati manje troškova jer su nabavili berač, mašinu kojom će znatno brže obaviti taj deo posla.

Zasad je kod Stojanovića u petoj i osmoj godini, kaže, u dobroj kondiciji, a šljiva koju prodaju kao sirovu spremna je za kupce.

- Sa beračem ove godine ćemo imati troškove manje za 50 odsto a berba će biti brža. Što se brže ubere, manje će roda propasti, manje će uticati na opadanje, klasu, kvalitet i zarada će biti veća. Predali smo zahtev za subvenciju, pa očekujemo i povraćaj dela novca. I ovaj zasad je podignut uz pomoć dražve. Sa tim, i uslužnim branjem višanja ove godine, već naredne godine mašina će se isplatiti  – objašnjava domaćin.

Deda je gajio stare sorte a ja sam se, kada sam nasledio gazdinstvo od njega, odlučio za neke novije sorte i formirao zasad američkog stenleja. Imam 2.500 stabala šljive koja je široke primene, za konzum za sušenje, za džemove, rakiju… - kaže Mladen Stojanović.

Nisu svi dobro prošli

Ove godine kvalitet šljiva je dobar, pogotovo s obzirom na kišno i snežno proleće.

 

- Nas je, srećom, zaobišlo nevreme koga je bilo u okruženju. Čak i u Blacu ima ljudi koji su ostali bez šljive. Tržište naše šljive je uvek stabilno, tako da s otkupom nema problema. Za ovu godinu je najavljena dobra cena, jer nevreme je mnogima smanjilo rod – kaže Stojanović.

Bojan Nikolić, inženjer iz lokalne poljoprivredne službe kaže da Mladen Stojanović nije bez razloga proglašen najboljim mladim voćarom Opštine Blace.

- A ovde voćara nema malo, imamo na opštini više od dva miliona stabala na pet hiljada hektara. Njegova je šljiva dobra i ove godine, u kojoj je inače rod tek na 40 do 50 odsto uobičajenog. Pojedine agrotehničke mere je ove godine trebalo uraditi tačno, da ne kažemo, u sat i tu su mnogo podbacili – kaže Nikolić.

Stojanovićima, kad im sirova šljiva tako dobro ide, preostaje da krenu dalje, u poluproizvod sušenu šljivu a možda i u proizvodne kapacitete za rakiju ili džemove. Bojan Nikolić kaže da sušara u kraju ima u velikom broju i da je to dobra perspektiva a Mladen Stojanović ima planove, i istrajan je da ih sprovede, pokazuje reportaža AgroTV.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike