ORIGINAL SRPSKI Traktor "patriot“ sklopljen kod nas: Ima 90 konjskih snaga, 12 brzina, čak i klimu (VIDEO)

21.07.2023

07:35

0

Autor: 24sedam

Izlazak iz fabričkog pogona u prodaju ovog traktora očekuje se na jesen ove godine

ORIGINAL SRPSKI Traktor "patriot“ sklopljen kod nas: Ima 90 konjskih snaga, 12 brzina, čak i klimu (VIDEO)
Traktor "patriot" - Copyright Printscreen/Youtube/BAP VEST

"Majevica 90“, ili kako su ga zaposleni nazvali, "patriot“, novi je srpski traktor koji se proizvodi u Bačkoj Palanci u fabrici "Majevica“. Proizvodnjom ovog traktora Srbija ponovo, nakon dve decenije, ima svoj domaći traktor.

Izlazak iz fabričkog pogona u prodaju traktora "patriot“ očekuje se na jesen ove godine.

Printscreen/Youtube/BAP VEST
 

- Mi poslujemo još od 1905. godine, a na ideju o proizvodnji traktora došli smo jer su nam to poljoprivrednici tražili. Srbija nema proizvodnju traktora duže od 20 godina, a ova mašina potrebna je svim poljoprivrednim gazdinstvima. Ako ga nema na lokalu, u smislu proizvodnje, to je veliki problem za sve – kaže Radovan Komad iz odeljenja prodaje fabrike "Majevica“.

Prema njegovim rečima, sve do sada traktore su naši poljoprivrednici kupovali iz uvoza.

- Međutim, tu ima dosta problema, posebno poslednjih godina, zbog krize, teške ekonomske situacije... Rokovi isporuke mašina su jako dugi. Sada se na njih čeka šest meseci, pa i godinu dana – naveo je Komad.

Objašnjava da je proces proizvodnje traktora trajao dve godine, pa i duže od toga, kada se u obzir uzmu sve pripreme i analize.

- Ovaj traktor ima 90 konjskih snaga, 12 brzina, i to je neki srednji traktor u domaćinstvu. On ima sve što je potrebno, a rekli bismo da nema ništa nepotrebno. Nama je uzor bio čuveni traktor "IMT 590“ koji predstavlja "sveti gral". Ipak, naš "patriot" je moderniji, udobniji, ima i klima-uređaj. Naravno, mislili smo i o tome, u skladu s vremenom – kaže Komad.

- U narednih mesec dana krećemo generalno sa montažom za prvu seriju traktora – otkrio je on.

Prema njegovim rečima, sve što je moglo da se ovde proizvede je i urađeno.

Printscreen/Youtube/BAP VEST
 

- A to je više od 800 različitih komponenti. Što se tiče motora i transmisije, to nijedan svetski proizvođač više ne radi samostalno, već kupuje od svetski poznatih brendova. Mi smo odabrali "Perkins“ za dobavljača motora, a "Kararo“ za dobavljača menjača i transmisiju. Sve ostalo smo napravili ovde – istakao je Radovan Komad.

Takođe, u fabrici su naveli da će se traktor prodavati zajedno sa šest priključnih mašina. Kada je u pitanju cena traktora, ona će biti poznata do kraja leta, pre nego što se traktor nađe u prodaji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike