Proslavila se na drugačijoj pisti od modne: Ona je šampionka Srbije – na traktoru (FOTO/VIDEO)

27.06.2022

05:15

0

Autor: G.M.Š.

Nije joj problem ni što je mlada žena na selu, ni to što studira, a ni kada se nađe oči u oči sa 50 ljudi u disciplini koja se smatra muškom – oranju traktorom

Proslavila se na drugačijoj pisti od modne: Ona je šampionka Srbije – na traktoru (FOTO/VIDEO)
AgroTv Marija Seočanac, šampionka Srbije u oranju traktorom, Novo Selo 02 - Copyright Promo: Screenshot/AgroTV

Marija je u svakom pogledu nesvakidašnja meštanka jednog srpskog sela. Ne po tome što je mlada a živi na selu, jer takvih je srećom u Srbiji u poslednje vreme sve više, već po nizu drugih stvari koje je izdvajaju od njenih vršnjakinja.

U moru raznoraznih šampiona iz raznoraznih oblasti AgroTV je napravio reportažu sa jednim izvornim i istinskim, posebno ako proizvodnju hrane shvatate kao ozbiljnu delatnost.

Radi se o Mariji Seočanac iz Novog Sela u Raškom okrugu a koja nije posebno po tome što je "mlada žćena na selu", ni po tome što je studentkinja na završnoj godini biohemije na Tehnološko-metalurškom fakulteta u Beogradu, već po tome što je zvanični prvak Srbije u oranju traktorom.

Ovu neobičnu i laskavu titulu Marija je zaslužila na poslednjoj "Srbobranskoj brazdi", gde se ogledaju najveštiji rukovaoci poljoprivrednim mašinama u Vojvodini i ostatku Srbije, i to u najtežoj, „C“, kategoriji. Prvo mesto je izborila među 50 momaka.

- Sreća jeste bitan faktor ali znanje je presudno za tako nešto. Takmičiš se na traktoru sa kojim s prvi put tamo srećeš, hvala porodici Čobanov na „džon diru“ koji su mi ustupili, a ja u našem kraju nisam ni videla traktor tih dimenzija – objašnjava šampionka.

I pored toga što joj je mašina bila nepoznata, i što nije imala kontrategove napred, Marija je uspešno obavila posao u svim delovima i zadovoljila kriterijume zadate visine otvaranja i zatvaranja brazde, konstante dubine cele dužine brazde, granica i pravca oranja… sve do „umetničkog dojma“ sveobuhvatne lepote uzorane parcele kada se posao završi. I to sve pred budnim oko stručnjaka Poljoprivredne savetodavne službe i profesora poljoprivrednog fakulteta i instituta.

- Konkurencija je bila ozbiljna, većina takmičara ima mnogo više godina i više iskustva od mene. Sam gospodin Čobanov se takmičio a on obrađuje 800 jutara svoje zemlje, što je više od 500 hektara. Ne znam da li u celom Novom Selu ima toliko – napominje Marija.
Marija Seočanac je odmalena među brazdama, u koje su je uveli baba i deda dok su je čuvali kao malu. Kaže da voli taj posao ali da to ne znači da je uvek lako.

- Ko god gleda sa strane i misli da je to lako u zabludi je. To je krvnički posao ali volim što sam ovako odrasla. Naučila sam da vozim traktor, da orem, sve druge ratarske poslove – kaže Marija.

Vešta i na dva točka

Ali, nije samo traktor i snalaženje na velika četiri točka ono što Mariju izdvajaju, jer ona sa sasvim dobro snalazi i na dva pa je tako nije retkost videti kako na svoja dva točka jezdi Novim Selom i okolinom Vrnjačke Banje.

Kćer Gorana i Dušice, sestra starijeg brata Marka i unuka bake Ružice, s kojima živi u domaćinstvu, Marija je ljubav prema motociklima razvila od malih nogu.

- Deda i tata su vozili i traktor i motor i to je meni bio primer – kaže Marija koja je delomično „odrasla u radionici“, kako kaže njen otac, mehaničar za poljoprivredne mašine.

Otac Goran je posebno ponosan na svoju šampionku koja se, kaže, nije proslavila na modnoj pisti i sličnim stvarima već - na traktoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: AgroTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike