Meštani Begeča napravili jedinstvenu rakiju od ovog povrća! Traži je ceo region!

06.07.2023

07:35

0

Autor: 24sedam

Da bi se napravio litar tog unikatnog napitka potrebno je oko 20 kilograma povrća

Meštani Begeča napravili jedinstvenu rakiju od ovog povrća! Traži je ceo region!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jedno gazdinstvo u Begeču napravilo je rakiju od šargarepe! Oni navode da je za litru tog unikatnog napitka potrebno 20 kilograma ovog povrća.

Poznato je da je begečka šargarepa brend, ali i proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Proizvodnja i popularnost ove ratarske kulture donela je Begeču veliku slavu. Međutim, meštani su sada otišli korak dalje i napravili unikatno piće – rakiju od šargarepe.

Flaša "šargarepovače" prodaje se za 1.200 dinara i dosta je tražena. Pored domaćih kupaca, za ovu rakiju zainteresovani su i u Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Žena koja ispred svoje kuće prodaje ovo unikatno piće, prenosi portal nsuživo.rs, kaže da je njen deda došao na ideju da pored viljamovke i dunje, na svom salašu peče i šargarepu.

Sve to rade na svom salašu, priča ova žena, na kom imaju sopstveno voće i povrće, a sam proces pečenja ove rakije je dug i zahtevan, ali se "radi iz ljubavi".

Dodaje da se uzgojem šargarepe u njenoj porodici svi bave, od najstarijih do najmlađih i da su čak nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkoj "Šargarepijadi".

Begečka šargarepa proglašena je za proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom 2017. godine i zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta postala je treći sertifikovan proizvod na teritoriji Novog Sada, a druga zaštićena šargarepa u Evropi. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: nsuzivo.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike