Veliko interesovanje mladih za povratak na selo, jedna opština prednjači

02.07.2023

14:01

0

Mladi bi najpre u vojvođanska sela, ali ne zaostaje interesovanje i za neka na jugu

Veliko interesovanje mladih za povratak na selo, jedna opština prednjači
Ilustracija - Copyright Freepik

Interesovanje mladih za program države za preseljenje na selo je veliki i dnevno stiže od 13 do 15 zahteva, kaže za RTS ministar Milan Krkobabić.

Mladi bi najpre u vojvođanska sela, ali ne zaostaje interesovanje i za neka na jugu, kaže Krkobabić.

Vlada Irske je pokrenula kampanju u kojoj građanima koji odluče da promene prebivalište i presele se na neko od 23 udaljenih ostrva daje i do 80.000 evra. Na taj način žele da povećaju broj stanovnika na tim retko naseljenim područjima.

Ministar za brigu o selu, Milan Krakobabić kaže da Srbija već tri godine sprovodi program kako bi mlade zadržala na selu.

"Mi dajemo do milion dvesta hiljada dinara, to je 10.000 evra. Zamislite da mi raspolažemo sa 80.000, pa to bi buknulo", rekao je Krkobabić.

Kaže da je veliko interesovanje i da dnevno stiže od 13 do 15 zahteva.

"Koliko god bude zahteva mladih ljudi da svoju budućnost vide u selima Srbije, toliko ćemo sukcesivno izdvajati novac, ali morali bi da razmišljamo i o podizanju tog iznosa", kaže Krkobabić i dodaje da se još uvek nalaze kuće do 10.000 evra.

RTS printscreen
ministar Milan Krkobabić

 

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje je za vojvođanska sela, jer su tamo imovinsko-pravni odnosi sređeni, imaju vatrogasne stanice, imaju domove, dobre zadruge koje funkcionišu...

"Opština koja prednjači je Bačka Palanka, 123 kuće, selo sa najviše kuća, tu je opština Bečej, 65 kuća. Na jugu, recimo, ne zaostaju oni mnogo, Dimitrovgrad, selo Željuša, mislim da je tu negde oko 13 kuća", rekao je Krkobabić.  

Najgora situacija je, kaže, u opštini Crna Trava koja ima 1.066 stanovnika.

"Zato smo uradili nacionalni program za preporod sela sa Srpskom akademijom i gađamo neke ključne stvari. To je krov nad glavom i izvori egzistencije, zatim infrastruktura vodovod, kanalizacija, internet signal", rekao je Krkaobabić.

U pripremi je, kaže, i jedan program koji je će biti spreman na jesen - to je program za pokretanje privrednih aktivnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike