Probali s kravama, pa svinjama ali ovo se pokazalo kao prava stvar (FOTO/VIDEO)

19.06.2023

07:35

0

Marija Prekić iz Lipovca se oprobala u raznim granama stočarstva ali tek sa kozama je našla računicu

Probali s kravama, pa svinjama ali ovo se pokazalo kao prava stvar (FOTO/VIDEO)
Marija Prekić - Copyright Screenshot: AgroTV

Prekići su svoj stočarski posao prvo radili sa kravama ali mlekarstvo je već dugo pro-blematična proizvodnja u Srbiji. Potom s probali da profit ostvare sa svinjama, ali ni to nije ispalo najbolje. Tek kada su se na njihovu farmu „doselile“ koze,  stvar je legla na svoje mesto, kaže Marija Prekić (30) iz Lipovca, kod Gornjeg Milanovca.

Na njenoj farmi je danas 14 muznih koza rase alpina i isto toliko jarića.

- Vremenom od krava i predaje mleka mlekari nismo imali nikakve zarade. Prodali smo krave i nastavili sa prasićima ali već tada sam imala želju da držimo koze. Prvo samo za nas, da imamo mleko i sir kod kuće za nađu decu. Krenuli smo pre tri godine sa dve, dodavali jednu po jednu i sada ih imamo 14. Nadamo se da ćemo sledeće godine da uvećamo stado – objašnjava Marija za AgroTV.

Koze su veoma zahvalne životinje a posebno je rasa alpino otporna na bolesti i vrlo prilagodljiva svim uslovima. Međutim, ima i ona svoje zahteve.

- Koze traže čistu vodu i pasu samo gde je trava negažena. I seno koje im se daje kao dohrana mora da bude  čisto a objekat u kome se drže dobro provetren. I ona dobijate čisto mleko koje se „ne oseća“ – kaže ovaj vredni proizvođač i majka četvoro dece.

 

Uvećanje stada Prekićima dolazi organski, sa povećanjem potražnje za njihovim sirom. Za sada to uspevaju da izvedu u kućnim uslovima a dogodine planiraju da naprave poseban objekat i možda i mini-mlekaru.

Tada će se možda i u potpunosti okrenuti kozama, jer sada su, kao i većina malih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, prinuđeni da svaštare. Tako i dalje imaju četiri  krmače prasilje i dvadesetak prasadi za prodaju ali i plastenik za papriku i paradajz.

- Ove godine je cena bila dobra i moglo se zaraditi i na prasićima. Uz sve ostalo, ima se zarada za solidan život na selu – zaključuje Marija Prekić za AgroTV.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike