Gastarbajteri ulažu u despotovački orah

16.09.2020

18:14 >> 12:15

0

Na teritoriji Pomoravskog okruga ima oko 60 hektara većih zasada pod orahom koji su podignuti poslednjih nekoliko godina

Gastarbajteri ulažu u despotovački orah
Copyright Profimedia

Dve najveće plantaže oraha na teritoriji Opštine Despotovac vlasništvo su dvojice investitora sa ovih prostora ali koji žive u inostranstvu. Pare za zasade stigle su iz Švedske i Švajcarske.

Na teritoriji Pomoravskog okruga ima oko 60 hektara većih zasada pod orahom koji su podignuti poslednjih nekoliko godina, a svake godine sve je veće interesovanje za proizvodnju ovog koštunjavog voća, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini. Dve najveće plantaže oraha na teritoriji despotovačke opštine, od po pet hektara, plantaža su američkog “čendlera” Grade Kojadinovića iz Despotovca koji živi u Švedskoj i plantaža domaćeg “sejanca” Živorada Zarića iz Lipovice koji je u Švajcarskoj.

Američki čendler dominira

Vodeća sorta na Kojadinovićevoj plantaži je američki čendler, koju je, pre četiri godine, prvi zasadio u Srbiji, a oprašivač je franket. Ova sorta ima bolju cenu i prođu u svetu, jezgro je belo, lako se odvaja. Pošto je to takozvana poboljšana piramida, na tri-četiri sprata, plodovi se sakupljaju mehanički, rađa već u drugoj godini, za razliku od domaćeg koji počne da rađa između pete i sedme godine.

Vlasnik razmišlja i o proizvodnji orahovog ulja, ali su mu potrebna skupa postrojenja.

Početna ulaganja na pet hektara oko 100.000 evra, pun rod se očekuje od dvanaeste do dvadesetpete godine, a vek mu je od 25 do 50 godina.

Cena ne varira

– Orah može dugo da stoji u ljusci pa se lakše skladišti dok je za drugo voće potrebna hladnjača ili prerada. Cena na tržištu ne varira, a deficitaran je. Može da se prodaje i na našem tržištu i da se izvozi – kaže poljoprivredni tehničar Saša Nešić, koji održava oba poseda.
On je ujedno i predsednik Udruženja voćara i vinogradara “Plava šljiva” iz Despotovca, i kaže da od 100 hektara, koliko je pod voćem u despotovačkom kraju, dominira šljiva pod kojom je oko 60 hektara, dok voće koje je sve zastupljenije, orah, posađen na oko tridesetak hektara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike