Nemcima rampa za svinjetinu, ruke trljaju Španci, Brazilci i Amerikanci

16.09.2020

12:36

0

Japan se pridružio Kini, Južnoj Koreji i Singapuru u zabrani uvoza svinjetine iz Nemačke odmah nakon što je objavljeno da se u Brandenburgu pojavila afričk

Nemcima rampa za svinjetinu, ruke trljaju Španci, Brazilci i Amerikanci
Copyright Profimedia

Japan se brže-bolje pridružio Kini, Južnoj Koreji i Singapuru u zabrani uvoza svinjetine iz Nemačke odmah nakon što je objavljeno da se “afrička kuga” pojavila u “divljini” Brandenburga.

Samo jedan izolovani slučaj i svega nekoliko dana nakon što je kod divljih svinja u saveznoj državi Brandenburg konstatovana zarazna bolest “afričke kuge”, bilo je dovoljno da nemački svinjari budu odsečeni od azijskog tržišta.
Japan, kao najbogatija zemlja sa brojnom populacijom brzo se pridružio Kini, Južnoj Koreji i Singapuru u zabrani uvoza svinjetine iz Nemačke.

Opsežne mere

Iako ova bolest nije opasna po ljude, visokozarazna je i gotovo potpuno smrtnonosna za domaće i divlje svinje. Zbog toga su Nemci primenili veoma opsežne mere kako bi zadržali bolest van granica zemlje, nakon što se pojavila u obližnjoj Belgiji i Poljskoj.
Međutim nisu pomogli ni dronovi, psi tragači, ni 125 kilometara električne ograde ka Poljskoj, pa sada Berlin pregovara kako bi umilostivio Azijate da bolest tretiraju kao regionalnu a ne za celu Nemačku.
Nemački klaničari su ozbiljno pogođeni, iako 70 odsto svinjetine izvoze u EU četvrtina te produkcije ipak na kraju završi u Aziji. Samo izvoz u Kinu je vredan milijardu evra. Dodatno, ovaj incident dolazi nakon što je mesna industrija već bila pogođena korona virusom u fabrikama ranije ove godine.

Povećaće potražnju, ali i cene

Ova zabrana Nemcima donosi glavobolju, ali šta znači svetu? Stručnjaci smatraju da će se sada povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača – SAD, Španije i Brazila. Ali to znači i povećanje globalne cene.
– Španski sektor za proizvodnju svinja potpuno je spreman da nastavi svoj trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište – prenosi Rojters izjavu Danijela de Miguela, međunarodnog direktora trgovinskog tela Interporc.
Dodao je i da za razliku od ostalih evropskih zemalja, Španija poslednjih nedelja nije morala da zatvori nijedan pogon za preradu svinjetine zbog izbijanja virusa korona.
– Sjedinjene Države takođe su u dobrom položaju za isporuku više svinjskog mesa u Kinu – rekao je Džo Šuel, portparol Američke federacije za izvoz mesa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike