Ministarka tvrdi da država ništa ne duguje poljoprivrednicima

28.01.2023

09:16

1

Autor: 24sedam/RTS

Svi koji su dobili rešenja o isplati subvencija dobili su i novac, kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković

Ministarka tvrdi da država ništa ne duguje poljoprivrednicima
Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio novac, kaže Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

- Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, i 99,84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini - precizirala je Tanaskovićeva za RTS.

Ministarka potvrđuje da postoje oni koji su aplicirali za subvencije a nisu dobili sredstva, ali kaže da država formalnopravno nema obavezu da ih isplati.

Kaže da je obezbeđeno dodatnih 15 milijardi dinara i da će 15 posto takvih zahteva biti isplaćeno u februaru. To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara.

- Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi po obradi zahteva - precizirala je ministarka.

Koje su pogodnosti e-agrara

Ministarka je pozvala poljoprivrednike da se prijave za e-agrar. Za prvih deset dana je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u novom sistemu elektronske evidencije i kominikacije u agraru.

- Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj. Jako sam srećna što sve ide ovakvim tempom - rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje vezano e-agrar. Uz ličnu kartu, za par minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođač.

- Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo - ističe Tanaskovićeva.

Ukazuje da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima i da sa e-agrarom toga neće biti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike