Rast ruralnog turizma: Broj noćenja porastao za 71 odsto

19.05.2023

09:39

0

Na kraju prošle godine u Srbiji bilo je 712 seoskih turističkih domaćinstava, istakli su u Privrednoj komori Vojvodine

Rast ruralnog turizma: Broj noćenja porastao za 71 odsto
Seoski turizam - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Značaj razvoja ruralnog turizma za razvoj poljoprivrede i sveukupni razvoj ruralnih područja bila je suštinska tema skupa "Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma“, koji je u formi interaktivnog panela održan danas u Privrednoj komori Vojvodine.

Skup su organizovali Udruženje usluga i Udruženje poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačko preduzeće "Dnevnik - Poljoprivrednik“, koje u oba svoja izdanja kontinuirano informiše i edukuje čitaoce o značaju ruralnog turizma. Učesnici panela bili su predstavnici naučno-istraživačkih institucija, pokrajinskih institucija zaduženih za razvoj turizma, kao i turistički subjekti koji uspešno razvijaju, ali i podstiču razvoj ruralnog turizma.

"Najbolje iz Vojvodine“

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, u pozdravnoj reči je istakao da je na kraju prošle godine u Srbiji bilo 712 seoskih turističkih domaćinstava, a da je broj noćenja u ruralnom turizmu porastao za 71 odsto u 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Foto: Poljoprivrednik.net / G.Mulić
 

Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, predstavio je finansijske podsticaje koji se iz pokrajinskog budžeta svake godine izdvajaju za razvoj turizma. Takođe, istakao je i značaj starih zanata i oznake "najbolje iz Vojvodine“ za razvoj ruralnog turizma.

Igor Stamenković, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, upoznao je učesnike panela s rezultatima međunarodnog projekata "Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima" – Pronacul, i informisao o konkursu za "Inovativno selo“ koji je od prošle godine nova kategorija u okviru takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.

Milica Šušnjić iz Turistička organizacija Vojvodine istakla je aktivnost ove institucije u promociji ruralnog turizma, a Vedrana Dragičević iz Udruženja turizma Privredne komore Srbije navela je rezultate rada Grupacije za ruralni turizam PKS, koja postoji više od dve decenije. 

Kreativne turističke ture

Boris Kuzman, pomoćnik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu, istakao je konkretne prednosti, ali i ograničenja za razvoj ruralnog turizma, koje su istraživači ovog instituta zapazili prilikom izrade strategija ruralnog razvoja na području lokalnih samouprava u Srbiji.

Rale Nićin, vlasnik "Karin salaša", i Geza Katai, vlasnik "Katai salaša", izneli su svoja iskustva u razvoju poljoprivrede i ruralnog turizma. Nikola Grcić, vlasnik Agencija za marketing EXPLORE, predstavio je kreativne turističke ture, u okviru kojih je Čurug, Žabalj, Temerin i Bački Jarak posetilo više od šest hiljada turista.

Preporuke za razvoj ruralnog turizma dali su i učesnici skupa u okviru publike, među kojima su bili istaknuti predstavnici nauke i struke u oblasti turizma. Moderator panela bila je dr Gordana Radović iz „Dnevnik  -Poljoprivrednika“. Opširniji tekst biće u sledećem broju lista "Poljoprivrednik“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike