Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca: Porodica Vuković prati trendove kako bi meso bilo što kvalitetnije (FOTO)

29.03.2023

07:25

0

Po savetu stručnjaka za ishranu domaćih životinja uveli smo recepturu po kojoj je obavezan obrok surutka, što se pokazalo izuzetno dobro, kaže Želimir

Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca: Porodica Vuković prati trendove kako bi meso bilo što kvalitetnije (FOTO)
Copyright RINA

U domaćinstvu Vukovića iz gornjomilanovačkog sela Srezojevci stočarstvom su se bavili odvajkada, ali su se u poslednjih nekoliko godina opredelili isključivo za svinjarstvo. U posao je uključena čitava porodica, i to nekoliko generacija.

Da bi njihovo meso bilo konkuretno na tržištu, podmladak porodice prati aktuelne trendove, a uzgoj svinja moravki prilagođen je tržištu. Cilj je bio da se tradicionalna masna grla pretvore u mesna, pa su stoga prvo svinje iz zatvorenih obora pustili na otvoreno i promenili im način ishrane.

- Po savetu stručnjaka za ishranu domaćih životinja uveli smo recepturu po kojoj je obavezan obrok surutka, što se pokazalo izuzetno dobro, jer ona veliku količinu masti pretvara u proteine. Ove svinje moravke su poznate po tome što imaju veliku količinu masti, a uz ovakvu ishranu dođe do mešanja masti sa mesnatim delom i dobije se onaj pravi file. Mi smo imali svinju od 167 kilograma koja je imala pančetu a ne slaninu sapunjaru, kao do sada - kaže za Želimir Vuković.

RINA
 

Međutim, sama surutka nije bila dovoljna da bi kvalitet mesa bio vrhunski, pa je Želimir odlučio da im uvede i obavezne fizičke aktivnosti u svinjskoj teretani na otvorenom.

- Možda je nekome smešno, ali prvo smo im u baštu ubacili jednog kerića koji ih je jurio, da ne bi ležale na jednom mestu, odnosno da bi morale da se kreću. Onda smo im postavili na dve različite strane pojilište i hranilište, na terenu koji ima veliki uspon, tako da su i tada morale poprilično da se šetaju - ističe ovaj domaćin.

Želimir uživa u svom poslu, a svoje ljubimice naziva gimnastičarkama i svaki trenutak koristi da im ugodi. Uz to, i svoje vreme odmora provodi sa njima.

RINA
 

- Ima jedan kamen ispred bašte gde su svinje ograđene, i kad se umorim, sednem na njega i odmorim i srce i dušu. Gledam svoje lepotice i lepotane koji imaju svaki po jedno stablo šljive, slušam kako krckaju grančice, kako riškaju... Nekome je odmor u kafiću ili na pecanju, a meni je ovde odmor. Mnogi kažu da sam lud, ali ja ne marim - ističe Želimir.

Iako je dosta toga prepustio mlađima, u ovom poslu je i dalje starina Aleksandar, koji sa ponosom pokazuje pune obore, i iako mu je 80 godina, još se ne predaje.

RINA
 

- Sa krmačama, zasada imamo oko 100 grla. Ustajemo u pet da ih namirimo, i nije nam teško, jer svaki posao koji radiš moraš prvo da voliš, a kad radiš sa puno predanosti, stiže i zarada - tvrdi on.

Ono čemu Vukovići takođe pridaju veliki značaj jeste uzgoj veprova, jer kvalitetan rasplodni materijal takođe je od izuzetne važnosti. Stoga veprovi na ovoj jedinstvenoj farmi imaju poseban tretman, a Žućko se pokazao kao pravi donžuan.

RINA
 

- On je za te stvari doktor, to treba posmatrati na licu mesta, mnogi bi mogli mnogo da nauče - kaže u šali Želimir, i dodaje da Žućku, iako ima preko 350 kilograma, težina ne predstavlja nikakav problem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike