Struja od otpada sa oranica: Nemci grade elektranu u Novoj Crnji

25.04.2023

11:13

0

Nemačka kompanija „Vabio“ (Wabio) započela je gradnju biogasne elektrane u Novoj Crnji

Struja od otpada sa oranica: Nemci grade elektranu u Novoj Crnji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Sa svakog hektara poljoprivrednog polja u proseku se dobija četiri tone žetvenih ostataka, i to se u Srbiji uglavnom baca ili spali. Ali to može da bude gorivo za elektrane i to će najbolje pokazati elektrana koju nemačka firma „Vabio“.

U Novoj Crnji, kada elektrana na biogas bude gotova, dobijaće se od otpada sa polja najmanje 1.200 kubnih metara zelenog metana.

Proizvodnjom gasa (metana) iz biomase Srbija može obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa, piše u saopštenju firme.

- Ukupna efikasnost naše tehnologije je vrlo visoka, i time je investicija u biogasna postrojenja vrlo isplativa. Period isplativosti naših biogasnih postrojenja iznosi oko četiri godine. Dva projekta počinjemo da realizujemo u narednom periodu, a oko preuzimanja sledećih 10 projekata pregovori su u finalnoj fazi. Svako postrojenje proizvodiće oko 5.000.000 metara kubnih zelenog metana - poručio je direktor nemačke kompanije Rafael Fic.

On je objasnio da će visina investicije po svakom postrojenju iznositi oko 20 miliona evra, a u sledećih pet godina nameravaju da izgrade oko 20 takvih postrojenja.

Praviti gas, umesto uvoziti ga

Kako navode iz te kompanije, po "Vabio" tehnologiji u Srbiji je već izgrađeno jedno biogasno postrojenje u Vrbasu, u šećerani Sunoko, koje se sada nalazi u procesu puštanja u rad i dokazivanju tehničkih parametara, a u Jarku kod Rume, kako objašnjavaju, u toku je izgradnja još jednog postrojenja za klijenta.

Oni će u ovom biogasnom postrojenju proizvoditi zelenu električnu energiju, tečni CO2, kao i tečni zeleni metan (LNG), kažu iz kompanije.

- Razvoj neke zemlje zavisi od toga na koji način ona koristi svoje prirodne i ljudske resurse. Sa oko 2,5 miliona hektara srpskih polja može se sakupiti oko 10 miliona tona biomase svake godine, iz koje se „Vabio“ tehnologijom može proizvesti tri iklijarde metara kubnih zelenog gasa (metana). Srbija sada troši oko tri milijarde metara kubnih metana, što znači da vlastitim resursima, uz agrarnu proizvodnju hrane, istovremeno možemo proizvesti i dovoljno (zelenog) metana - rekao je direktor kompanije za Srbiju, Duško Bošković.

Svečanosti započnjinjanja radova na gradnji fabrike su prisustvovali nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i visoki zvaničnici i lokalni predstavnici, navode iz kompanije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike