Hoće li ljude na njivama zameniti roboti? Proizvođač iz Slovenije kaže - ove mašine smanjuju radnu snagu za 90 odsto

23.04.2023

13:02

0

Sa jednim punjenjem radi do 14 sati, a zavisno od priključka može da se koristi za malčiranje, kao prskalica, kosačica ili berač

Hoće li ljude na njivama zameniti roboti? Proizvođač iz Slovenije kaže -  ove mašine smanjuju radnu snagu za 90 odsto
Copyright RTS

 Daleko smo od takve budućnosti, ali digitalizacija i robotizacija poljoprivrede mogla bi u budućnosti da reši nedostatak radne snage, za početak u voćnjacima i vinogradima.

Slopehelpper ili pomagač na nagibima je robot na električni pogon koji zavhaljujući veštačkoj inteligenciji skenira okruženje i izvršava instrukcije koje mu zadaje vlasnik.

Sa jednim punjenjem radi do 14 sati, a zavisno od priključka može da se koristi za malčiranje, kao prskalica, kosačica ili berač.

-Ono što mi želimo sa ovim robotom da postignemo je potpuna autonomija rada bez da kažemo direktnog uticaja radne snage, gde ovaj uređaj može raditi i noću i po magli i po kiši potpuno autonomno - ističe Igor Kordik iz slovenačkog “PeK automotiva”.

Proizvođač robota iz Slovenije kaže da korišćenje ove mašine smanjuje radnu snagu za 90 odsto.

 U Srbiji nema ko da radi

RTS
 

 

Upravo je nedostatak radne snage ono sa čime se svakodnevno suočavaju vinogradari i voćari u Srbiji.

U našem vinogradu rade ljudi koji su odavde iz sela i već dugi niz godina, sada više zapošljavamo mlade ljude, zaista je sve teže naći radnike u Srbiji, što se tiče poljoprivrede - ističe Tijana Radovanović.

Stevan Pribanović, inženjer zaštite vinarije Aleksandrović, takođe navodi da je nedostatak radne snage sve veći problem.

Kaže da su svesni da je ljudska radna snaga sve veći i veći problemi da je neminovnost  da se uvode mašine koje bi zamenile ljudski rad”, rekao je Pribanović.

Korist robota i u očuvanju životne sredine

RTS
 

 

Roboti u poljoprivredi ne samo da menjaju ljudski rad, već redukuju i troškove proizvodnje i kontrolišu upotrebu hemijskih preparata. Značajan je i uticaj na životnu sredinu.

“Neminovnost je da takve mašine zažive. Živimo u takvom vremenu gde je akcenat na smanjenju emisije ugljen-dioksida i gasova koji zagađuju planetu, fosilnih goriva je sve manje”, ukazuje Milan Pršić iz Agrouniverzala.

U PKS-u smatraju da i Srbijija treba da prati svetske trendove.

“Ukoliko se ne prati taj tempo sve veće primene tih novih tenologija, teško da možemo da planiramo u budućnosti ono što smo danas na tom tržištu svetskom”, ističe Aleksandar Bogunović iz udruženja za biljnu proizvodnju PKS-a.

Električni robot za poslove u voćarstvu i vinaogradarstvu biće predstavljen i na predstojećem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike