I Bugarska spustila rampu za ukrajinsko žito

19.04.2023

12:30

0

Sofija uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

I Bugarska spustila rampu za ukrajinsko žito
Pšenica - Copyright Pixabay

Bugarska je uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice Vlade.

- Protekle godine, protivno prvobitnoj ideji, znatna količina prehrambenih proizvoda ostala je u zemlji i izazvala problem. Ako se ta tendencija zadrži ili pojača, moguće je doći do izuzetno ozbiljnih posledica po bugarski biznis. Prinuđeni smo da usvojimo ovu nacionalnu meru, jer evropski organi još uvek razmatraju adekvatnu meru. Računamo da će Brisel čuti i razumeti stavove Bugarske, Poljske, Češke i Slovačke. Ostajemo solidarni sa Ukrajinom, međutim, bankrot bugarskih poljoprivrednika ni na koji način neće doprineti njenom cilju - izjavio je Donev, prenosi Radio Bugarska.

Predstavnici Poljske i Ukrajine razgovarali su u ponedeljak o zabranama centralnih vlasti zemalja istočne Evrope za uvoz ukrajinskog žita kojima žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita.

Zabranu su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike