Krenulo žito iz Ukrajine, ali i dalje manje nego što bi moglo

07.06.2022

09:03

0

Ukrajinski poljoprivredni izvoz skočio je u maju 80 odsto, ali je i dalje od proseka iz 2021.

Krenulo žito iz Ukrajine, ali i dalje manje nego što bi moglo
Copyright Pixabay/Loretta Rossiter

Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i suncokretovog ulja porastao je za 80 odsto u maju na mesečnom nivou, na 1,74 miliona tona, ali je i dalje znatno ispod izvoza zabeleženog u istom mesecu 2021, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Prema saopštenju Ministarstva, u majskom poljoprivrednom izvozu je dominirao kukuruz sa 959.000 tona, dok je izvoz suncokretovog ulja iznosio 202.650 tona, prenosi Rojters.

Ukrajina je u maju 2021. izvezla 2,24 miliona tona kukuruza i 501.800 tona suncokretovog ulja.

Problem sa ukrajinskim izvozom je to što je pristup lukama na Crnom moru onemogućem oružanim borbama u rusko-ukrajinskom sukobu, a izvoz železnicom je problematičan zbog tehničkih problema u vezi s sa razlikom „sovjetskih“ i evropskih pruga.

Turska blisko sarađuje sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se postigao dogovor o planu za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, čak i u okolnostima dok još traju sukobi širom zemlje, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Prema planu Ujedinjenih nacija, otvorio bi se bezbedan brodski koridor za rešavanje globalne krize sa hranom koju je izazvala invazija Rusije u februaru i koja je zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, prenosi Rojters.

Akar je saopštio da strane rade na tome kako da mine, koje plutaju kod luke Odesa i na drugim mestima duž ukrajinske obale, budu očišćene, kao i na preciziranju ko će to učiniti i ko će čuvati koridor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike