I Bugari spuštaju rampu za ukrajinsko žito?

17.04.2023

09:56

0

Autor: 24sedam

Nakon Varšave i Budimpešte, koje su zabranile uvoz, to razmišlja da uradi i Sofija

I Bugari spuštaju rampu za ukrajinsko žito?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bugarska razmišlja o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine, kao što su to već učinile Poljska i Mađarska uzprkos velikog otpora Brisela, najavio je ministar poljoprivrede Javor Gečev u Plovdivu.

- Bugarski interesi se moraju zaštititi, posebno kada dve zainteresovane zemlje reaguju na ovaj način. Ako ne postupimo na sličan način, akumulacija (problematičnog) žita na bugarskoj teritoriji može postati još veća - rekao je Gečev.

Mađarska i Poljska su već zabranile uvoz kako bi sačuvale svoje seljake i agrarne trgovce a u Bugarskoj danas očekuju da vide zvanične izveštaji iz tih zemalja o zakonskim osnovama za uvođenje zabrana uvoza.

Nakon toga će ministarstva poljoprivrede i privrede „komunicirati sa predsednikom, koji ima direktnu odgovornost u ovoj situaciji“.

Ova najava, kao i zabrane u susednim zemljama, usledile su nakon talasa protesta poljoprivrednika u Bugarskoj i Rumuniji protiv bescarinskog uvoza i inače jeftinijih ukrajinskih žitarica i hrane.

Zbog poplave jeftinog ukrajinskog žita, i to na samo nekoliko meseci pre nacionalnih izbora na kojima su „agrarni glasovi“ ključni, Poljska je u subotu zabranila uvoz žita iz Ukrajine, a to je onda uradila i Mađarska.

Ruska invazija zatvroila je glavnu izvoznu rutu žita iz Ukrajine preko Crnog mora, pa je jeftina hrana preplavila susedne zemlje: Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, ali zbog jeftinog žita svoje skuplje ne mogu da preko Konstance prodaju ni srpski izvoznici.
EU je osudila zabranu iz svojih istočnih članica.

- Trgovinska politika u isključivoj je nadležnosti EU (Brisela) i stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive - stoji u saopštenju.

Neke druge zemlje EU takođe se protive ograničenjima uvoza ukrajinskog žitam naravno iz svojih razloga. Tako su Španija i Holandija među najvećim uvoznicima ukrajinskog žita, koje se koristi za stočarsku industriju. One su pogođene odlukom Varšave, koja zabranjuje i tranzit ukrajinskih žitarica za treće zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike