Inflacija u Srbiji raste, mada je manja nego ponegde u EU

07.04.2023

10:25

0

Godišnji nivo cena je u februaru bio veći za 0,2 procentna poena ali uteha je što je u nekim zemljama EU inflacija i 50 odsto veća

Inflacija u Srbiji raste, mada je manja nego ponegde u EU
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međugodišnja inflacija u Srbiji je i u januaru i u februaru bila veća nego što je to prosek Evropske unije (EU), i ima trend rasta. Prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji u januaru nivo cena bio 15,2 odsto, a u februaru 15,4 procenta veći nego pre godinu dana, dok je u EU inflacija u januaru iznosila 10 odsto a februaru 9,9 procenata.

Istovremeno, naša inflacija je manja nego u šest zemalja EU, navodi se u najnovijem izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta iz Beograda i Privredne komore Srbije.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u januaru bila manja nego u Poljskoj, gde je iznosila 15,9 odsto, Litvaniji (18,5), Estoniji (18,6), Češkoj (19,1), Letoniji (21,4) i Mađarskoj (26,2 procenta).

U februaru je, navode u MAT-u, samo Slovačka imala međugodišnju inflaciju kao Srbija, 15,4 odsto, dok je šest zemalja Evropske unije imalo veću međugodišnju inflaciju od one u našoj zemlji.

To su Litvanija i Poljska gde je februarska inflacija bila 17,2 odsto, Estonija 17,8 procenata, Češka, 18,4 odsto, Letonija 20,1 odsto i Mađarska 25,8 procenata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike