Skrivena od beogradske vreve i nebodera: Na samo 50 kilometara od prestonice nalazi se jedna od najnižih planina u Srbiji (FOTO)

16.04.2022

19:01

0

Kosmaj je proglašen za predeo izuzetnih odlika i stavljen je pod odgovarajuću zaštitu

Skrivena od beogradske vreve i nebodera: Na samo 50 kilometara od prestonice nalazi se jedna od najnižih planina u Srbiji (FOTO)
20220320-DSC_0720 - Copyright 24sedam/Ljubica Stanković

Utočište od gradske vreve i jedna od najlepših zelenih oaza u srpskog prestonici upravo je planina Kosmaj, koja je stacionirala na samo 50 kilometara od Beograda.

Do Kosmaja ljubitelji prirode mogu doći uz pomoć dva puta - avalskim ili auto-putem gde se isključuju kod Malog Požarevca. 

Iako je ova planina druga najniža u Srbiji (506 metara), posle Avale, svojim izgledom u vidu ostrva dominira na tom području. Naziv je dobila od keltske reči "cos" što znači šuma i stare indoevropske reči "maj" što je značilo planina. 

Vikipedia/Crni Bombarder
Priroda planine Kosmaj

Kosmaj ima tri vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode. 

Građani na ovoj beogradskoj planini mogu videti Spomenik borcima Kosmajskog partizanskog odreda, koji se nalazi na Malom visu, a čiji su autori vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković.

Ovaj spomenik, koji se nalazi u Koraćici, napravljen je 1971. godine i posvećen je Kosmajskom partizanskom odredu, koji je u toku Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1944. godine dejstvovao na ovom terenu. 

24sedam/Ljubica Stanković
 

Do samog spomenika vodi šumska staza u kombinaciji sa stepenicama, a on je napravljen u vidu pet betonskih krakova, od kojih je svaki visok 30 metara. U sredini se nalazi mermerni krug na kome je ispisano sledeće: 

- Mladenovčani, Gročani, Smederevci, Podunavci, Jeseničani, Pomoravci, Posavci, Beograđani, Vračarci i Kosmajci, 2. juli 1941. godine, maj 1945. godine“ koji su učestvovali u borbama u čiju čast je spomenik i podignut.

Stubovi spomenika predstavljaju varnicu koja pruža otpor, a mermerni krug simbolizuje večni plamen.

Pored spomenika, zainteresovani građani mogu obići i tri manastira Srpske pravoslavne crkve - Tresije, Pavlovac i Kastaljan.

Manastir Tresije je posvećen Saboru svetih Arhangela, a smatra se da je izgrađen 1309. godine za vreme vladavine kralja Dragutina. 

Vikipedia/Natasam
 

U 16. veku, manastir Tresije je bio najbrojniji bratstvom i najbogatiji imovinom u Beogradskom pašaluku.

Manastir Pavlovac je dobio ime po potoku u čijoj se blizini nalazi, u selu Koraćica. Sagradio ga je despot Stefan Lazarević u 15. veku, a za vreme osvajanja Turaka, manastir i svi njegovi prateći objekti su porušeni, a bratstvo ubijeno.

Takođe, u podnožju Kosmaja, u mestu Nemenikuće, nalazi se domaća proizvodnja piva "Kabinet", gde ljubitelji ovog alkoholnog pića vole da uživaju vikendom. 

Kosmaj je proglašen za predeo izuzetnih odlika i stavljen je pod odgovarajuću zaštitu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike