Britansko tržište je teško, ali i velika prilika za srpsko voće i povrće

28.03.2023

14:52

0

Na vebinaru o izvozu voća i povrća objašnjeno sve što bi trebalo da se zna pre nego što se krene na tržište Velike Britanije

Britansko tržište je teško, ali i velika prilika za srpsko voće i povrće
Ilustracija - Copyright Screenshot:AgroTV

Na video-konferenciji o izvozu svežeg voća i povrća na tržište Velike Britanije rečeno je danas da zemlje Zapadnog Balkana najviše izvoze u zemlje okruženja, ali da bi njihovo tržište moglo da se diversifikuje.

Miloš Milovanović iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacije (FAO) rekao je da je rastuća tendencija nalaženja tržišta na koja se do sada nije obraćala pažnja i da su globalni potresi doprineli tome.

On je konstatovao da zemlje Zapadnog Balkana najviše izvoze u zemlje okruženja, ali da bi njihovo tržište moglo da se diversifikuje.

Stručnjak Džon Gils je govorio o britanskom tržištu, njegovim prednostima i manama, i tom prilikom konstatovao da je to tržište uvozno sa jakim sektor prerade. On kaže da britansko tržište ima određena ograničenja posle Bregzita i kovida. Gils je iskoristio priliku da pozove zapadnoevropske kompanije da se uključe na globalno tržište.

- Britanski lanac supermarketa „Tesko“ je dominirao britanskim tržištem, ali se u poslednjem periodu beleži njegov pad, dok sa druge strane jačaju nemački lanci „Aldi“ i „Lidl“ - rekao je Gils.

Tržište Britanije, prema njegovom mišljenju, nije jednostavna opcija, a mnoge zemlje su, kako kaže, bile dobavljači tog tržišta.

- Postoji razlog zašto određene zemlje ne mogu da ispune zahteve našeg tržišta, i to je dugoročan period koji se sastoji od nekoliko faza - rekao je Gils.

Kako kaže, britansko tržište nije znalo da su Srbija i region bogati voćem i povrćem, a da Srbija ima odlično zemljište, i dobre trgovinske sporazume.

Veoma važno širiti se na nova tržišta

Menadžer za tehničku saradnju u okviru Agribiznis tima iz Evropske banke za obnovu i razvoj Nemanja Grgić je rekao da su ovakve inicijative važne, a da zemlje regiona beleže dobre rezultate u izvozu voća i povrća.

Kako je rekao, širenje na nova tržišta je neophodno, a tržište Britanije, prema njegovim rečima, ima dosta potencijala.

Video-konferencija pod nazivom "Vodič za izvoz: Kako izvoziti sveže voće i povrće na tržište Velike Britanije?" organizovana je u okviru projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope".

Na konferenciji je bilo reči i o tržištu hrane Velike Britanije, koracima u procesu izvoza, tendencijama tog tržišta, kao i o korisnim savetima za pakovanje, deklarisanje i bendiranje prehrambenih proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike